Продукция с българско участие участва в официалната програма на 73-ия Международен филмов фестивал във Венеция тази година. „Белгийският крал“ (Белгия, Холандия и България) на режисьорите и сценаристи Петер Бросенс и Джесика Удуърт ще се състезава в конкурса „Хоризонти“, втори по важност след основното съревнование за „Златен лъв“.

Тази година най-старият кинофестивал в света и един от най-влиятелните, заедно с тези в Кан и Берлин, се открива на 31 август и продължава до 10 септември. Международните конкурси в него са няколко – в един от тях се връчва голямата награда, „Златен лъв“, а във втория по значимост, „Хоризонти“ – посветен на филми, които отразяват последната естетика и тенденции на изразяване в международното кино – е селектиран „Белгийският крал“.

Историята е посветена на Николас III, който е на официално посещение в Истанбул, когато държавата му, Белгия, се разцепва. Той незабавно трябва да се върне у дома, за да спаси кралството си. Но поради слънчева буря въздушното пространство е затворено, а всички комуникации – прекъснати. Няма самолети. Няма телефони. С помощта на британски кинорежисьор и български фолклорен ансамбъл кралят и свитата му успяват да преминат границата инкогнито.

В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Останалите главни роли се изпълняват от Брюно Жорис („Петият сезон”), Титус де Воогт (Steve + Sky) и Люси Дебе (Melody). Холандският режисьор Питер ван дер Хауен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович („Ягода в супермаркета”) е бивш шампион по стрелба, снайперист и любител на птиците.

Валентин Ганев играе зам. шефът на турските тайни служби, а Нина Николина се превъплъщава в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал. Във филма участва още истински български фолклорен ансамбъл, който се състои от певици в някои от най-известните български хорове, сред които „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев” и квартет „Славей”.

Нина Николина се превъплъщава в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал.

Оператор на „Белгийският крал” е Тон Петерс (Katia’s Sister), художник е Сабина Христова („Кецове”, „Българска рапсодия”), художник по костюмите – Ека Бичинашвили (България), звуков режисьор е Мишел Шьопинг, а монтажът е дело на Давид Вердюрме.

В алтернативната програма „Хоризонти“ тази година са селектирани 35 заглавия от цял свят. В официалното съревнование участват 20 филма – сред които такива на Терънс Малик, Джузепе Пичони, Вим Вендерс, Емир Кустурица и Андрей Кончаловски.

Официалното откриване на фестивала е на 31 август, с филма La La Land на Деймиън Чазел, който е също и в съревнованието за „Златен лъв“. Закриването ще стане с „Великолепната седморка“, дългоочаквания римейк на режисьора Антоан Фукуа (извън конкурсната програма).

Площад Славейков