Григор Димитров изигра един от най-добрите си мачове за сезона и победи хърватския гигант Иво Карлович с 6:3, 7:5 в двубой от 1/8-финалите на "Мастърс"-а в Торонто. Първата ни ракета ще играе в следващата фаза с топ играч - японската звезда Кей Нишикори.

В първия сет срещу 211-сантиметровия хърватин Гришо получи възможност за пробив в шестия гейм и се възползва от нея, а това се оказа достатъчно да спечели частта с 6:3.

Във втория сет Карлович водеше с 5:4, стигна до сетбол при подаване на Григор, но българинът хладнокръвно се справи със ситуацията. В следващия гейм Димитров имаше три възможности за пробив и оползотвори последната от тях, за да поведе с 6:5. След това Григор убедително спечели подаването си и сложи край на спора след 84 минути игра. И двамата тенисисти реализираха по 14 аса в срещата.

Карлович, известен с прозвището "Доктор Иво", допусна 16 непредизвикани греши срещу само пет за Григор, който поведе с 3:2 в преките двубои с най-високия тенисист в тура. Карлович се намираше в чудесна форма, след като този месец спечели турнира в Нюпорт, а седмица по-късно стигна до финала във Вашингтон, където нашият тенисист отпадна още в първия кръг.

Димитров обаче спря устрема му и ще спори за място в полуфиналите с Нишикори. Японецът има две победи от два мача срещу Григор, постигнати на твърди кортове през 2013 и 2014 г.

На същата настилка се играе и сега, а през август отново на твърди кортове ще се проведе надпреварата на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Турнирът в Торонто е от серията "Мастърс 1000", а наградният му фонд е над 4 милиона долара.