Ползите за икономиката в района край езерото Изео са в десетки пъти по-големи от очакваното. Според данни на маркетинговата агенцияJFC, цитирани от „Кориере де ла сера“, „Плаващите кейове“ на Кристо е донесъл 88 милиона евро – а първоначалните сметки бяха за около само 3 милиона. Общият брой посетители на златистите понтони върху водната повърхност е бил над двойно по-голям от очаквания – 1,2 милиона души.

1,2 МЛН. СЕ РАЗХОДИХА ПО "ПЛАВАЩИТЕ КЕЙОВЕ" ЗА ТРИ СЕДМИЦИ

„Плаващите кейове“ бе в Изео в продължение на 16 дни – след това инсталацията бе разглобена безвъзвратно. Насладата да се стъпи върху водата бе напълно безплатна за посетителите – а целият проект е финансиран единствено от Кристо. Стойността му е около 15 милиона евро.

От JFC посочват, че приходите за ресторантьорската промишленост (ресторанти, барове, улични сергии за храна) около Изео са 32,2 милиона евро, за хотелската – 18,5, а в транспортния сектор (влакове, бусове, автобуси и лодки, използвани за достигането до езерото и разходки в него) – 10 милиона. Винарните в района, които предлагат традиционното вино Франчакорта, пък имат приходи от 10,5 милиона – близо 125 хиляди души са стъпили в местните изби и са вкусили прочутата напитка.

ЗАЩО КРИСТО Е НЕВЪЗМОЖЕН В БЪЛГАРИЯ

Повече от половината от гостите са били от Германия – 52,3%. Италианците са били 16,7%. Много са били посетителите от Щатите, Франция, Великобритания и Холандия. Общо 31 националности са стъпили на златистите понтони – но българите са чак в дъното на списъка.

Площад "Славейков"