Официално предупреждение към всички, които играят Pokemon Go да не търсят покемони на релсите, защото може да ги удари влак, отправиха от БДЖ.

"Придобилата популярност игра PokemonGo е поредният актуален повод да се обърне внимание на гражданите за опасностите и рисковете. Железопътният превозвач предупреждава потребителите на играта, че търсенето на покемони в железопътни райони не е безопасно начинание", пишат от БДЖ.

Призивът е клиентите и жителите на райони до гарите „да се отнасят отговорно и с повишена бдителност в близост до железопътни обекти“.

„Влаковете не могат да спират бързо, за да избегнат намиращите се на релсите хора или превозни средства! Съществува оптична илюзия, която не разрешава да се прецени разстоянието от влака до вас и неговата скорост! При преминаване на влак съществува опасност да бъдете повлечени от въздушния поток или ударени от извънгабаритен товар на влака! Затова е жизнено важно да се огледате добре при преминаване и в близост до железопътни линии и в случай, че забележите приближаващ влак да изчакате неговото преминаване на безопасно разстояние. Бъдете бдителни!“, предупреждават от железниците.

Допълнително се призовава около жп линиите или в гарите да се спазват всички предупредителни знаци, както и да се свалят слушалките и да не се говори по мобилни телефони, защото могат да ви попречат да чуете приближаващ влак.

Не трябва да стои и на ръба на перона, както и да се внимава при качавне и слизане от вагоните. Не бива и да се навеждате през отворените прозорци, за да не ви удари „провиснал клон или друг предмет“.