WWW.LIGA.NET

Политиците колаборационисти, които предадоха Крим на Путин, вече не са нужни на Кремъл. Сега ги чакат или забрава, или затвор и носталгия по украинските паспорти.

Сред серията кадрови промени и институционални преустройства, които бяха направени от руския президент Владимир Путин по време на срещата му с управителя на механизаторите от Твер, не бива да се пропуска, че бе ликвидиран Кримският федерален окръг.

Чиновниците в Русия често се сменят, но не толкова често се закриват федерални окръзи – още повече такива.

Създаването на Кримския федерален окръг на територията на два окупирани украински субекта – Автономната република Крим и Севастопол, символизираше особения статут на анексирания регион в състава на Руската федерация. В резултат на това решение ръководителите на „новия окръг“ получиха директен достъп до президента Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев, отделно бюджетно финансиране и възможност да се конкурират за средства с другите федерални окръзи точно в центъра на разпределянето на ресурсите.

Освен това бяха възнаградени заслугите на двама военни престъпници, които участваха в окупацията на Крим – Олег Белавенцев и Сергей Меняйло. Първият стана представител на президента в Кримския федерален окръг, а вторият – губернатор на Севастопол.

Сега двамата чиновници получиха нови назначения. Белавенцев става пълномощен представител в Северен Кавказ, Меняйло – в Сибир. А Крим и Севастопол се присъединяват към Южния федерален окръг, където пълномощник е един от най-омразните представители на руските силови структури – бившият главен прокурор на Русия Владимир Устинов. Същият този Устинов, който изгони от Русия Гусински (някогашният най-голям руски медиен магнат – б.р.) и Березовски (починалият при мистериозни обстоятелства в Лондон олигарх – б.р.) и затвори Ходорковски (бившият шеф на процъфтяващата петролна група „Юкос“ – б.р.). С Устинов наоколо Аксьонов (премиерът на Крим – б.р.) няма как да е спокоен.

Решението на Путин означава, че в руския политически живот вече няма да има никакъв Крим и, възможно е, никаква пропаганда. Крим ще бъде една от бедните републики в състава на Южния окръг. И военна база в Севастопол. Никой повече няма да се интересува от кримските пътища, кримския бюджет, кримските пенсионери и кримските туристи.

На практика това означава, че „сакралният“ Крим просто писна на Путин и Медведев, както омръзва всяка безполезна играчка. Те пристигаха тук като на празник, а благодарност и резултати – никакви. Само критики за пенсиите, лошите пътища, откраднатите пари и наглите бандити чиновници. И загуба на огромни средства, които нямат. И недоволство от лидерите на другите региони, които едва свързват двата края – защо се обръща такова внимание на Крим? Какъв е тоя федерален окръг? Колко хора живеят там? Защо за тях се отделят такива огромни средства, когато в същото време всички съседни републики, целия край и областта живеят все по-зле? Те нали сами искаха да се присъединят към Русия? Трябва да потърпят. И какво просят през цялото време? И защо да ги гледаме всичките тия нищожества, тия предатели в Москва? Да вървят в Ростов.

В спомените на балтийските колаборационисти, които са участвали в процеса на „присъединияване“ на своите държави към СССР през 1940 година, има един чудесен епизод. Когато предателите, в ролята на ръководители на своите страни, пристигнали в Москва за сесията на Върховния съвет, за да помолят да се присъединят, върху тях не давали да падне и прашинка – а и как иначе, нали са „държавни глави“, по протокол им се полага. Но в мига, в който Върховният съвет гласувал и балтийските страни станали съюзни републики, техните марионетни ръководители веднага били забравени – за какво ти е да помниш някакви поданици? С Аксьонов, Константинов (председателят на парламента в Крим – б.р.) и Чалий (председател на Законодателното събрание на Севастопол – б.р.) ще се случи същото. Само, че постепенно.

Сега парите за развитие на Крим заедно с другите руски региони ще се решават не в Москва, а в Ростов. Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратев не се сдържа и в туитър радостно приветства путинската иновация: „Най-накрая целият Юг ще може да се развива комплексно. Не е време да живеем сами за себе си“ и отбеляза: #пишасам. Това не е някаква си пресслужба, това е викът на душата.

Вече няма да има никакъв специален Крим! А по отношение на Виктор Устинов – радвам се. Той има толкова много нови клиенти – и за подкупи, и за разследване, ако нещо се обърка. И за затваряне. Не е време да живеем сами за себе си.

Решението на Путин означава, че в руския политически живот вече няма да има никакъв Крим и, възможно е, никаква пропаганда. Крим ще бъде една от бедните републики в състава на Южния окръг. И военна база в Севастопол. Никой повече няма да се интересува от кримските пътища, кримския бюджет, кримските пенсионери и кримските туристи. Когато Поклонская (прокурорката на Крим – б.р.) я хване истерията в Държавната дума, в Крим ще изпратят нов прокурор, който ще започне планово да затваря кримския „елит“ и не се съмнявайте – ще ги прибере всичките! А половината от арестуваните веднага ще си спомнят за украинското си гражданство и ще изпратят семействата си при бандеровците, по-далече от греха.

И когато дойде времето да бъде отменено решението на руския президент, на парламента и Конституционния съд за присъединяването на Крим към Русия, няма да има нужда да се закрива никакъв федерален окръг. От състава на Южния федерален окръг просто ще излязат два субекта – като, че ли никога не са били там.

----

Виталий Портников е украински журналист и публицист, наблюдател на радио „Свобода“ и постоянен автор на аналитични материали в украински и руски издания. Препечатваме материала му от украинския новинарски портал www.liga.net. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.