Американци от азиатски произход се нахвърлиха с упреци към създателите на мистичния филм „Великата китайска стена“ (The Great Wall),възмутени от избора на Мат Деймън за ролята на воин в древен Китай, съобщава „Гардиън“. Решението на продуцентите е наречено расизъм и продължаване на традицията за „избелване“ и европеизация на персонажите в киното.

Филмът разказва историята на елитна военна част, която трябва да организира доблестната защита на цялото човечество срещу мистериозен враг и всичко това на един от най-известните градежи на Земята, който предизвиква любопитството, въображението и възхищението на хората от векове – Великата китайска стена.

Режисьорът Джан Имоу е познат на почитателите на киното с шедьоврите си „Герой“ и „Летящи кинжали“, „Великата стена“ е първата му изцяло англоезична продукция, с която хвърля ръкавица на холивудските блокбъстъри. Филмът е заснет изцяло в Китай, а сред актьорите са Тиан Джин, Педро Паскал („Игра на тронове“), Уилем Дефо и Анди Лау. Премиерата на „Великата китайска стена“ в България е на 17 февруари 2017 на 3D.

„Съществува някакъв расистки мит, според който само бял човек може да спаси света“, написа в туитър актрисата Констанс Ву.

По повод „Великата китайска стена“ популярният блог Angry Asian Man отбелязва:

„Можете да снимате кино във всяка точка на света и да разказвате за която и да е историческа епоха, но Холивуд винаги ще намери начин да го заснеме с бял човек.“

Журналистът Джен Ямато от The Daily Beast се присъедини към критиката в Туитър:

„1700 години стоителство на Стената — само за да дойде Мат Деймън и да спаси всички?“

Наистина това намирисва на расизъм. Само че кой тук е расистът? Създателите на филма, в който представителите на човечествето с неговите различни раси се борят заедно срещу мистериозния враг, или тези, които образно казано издигат лозунга „Китай на китайците!“

Сега е моментът студентите от Йейл, които миналия месец организираха демонстрации, възмутени, че в курса по класическа английска поезия се изучават само бели автори, да тропнат с мултикултуралистичните си крака и юмруци и да скръцнат със зъби срещу опите за изжълтяване на киноизкуството.

Малко трудно можем да влезем в този спор, без да сме гледали филма, но от това, което се вижда в трейлъра, в историята има дракони! Летящи. Да очакваме ли възражение от страна на американските зоолози и орнитолози от азиатски произход, че това е клевета и в китайското небе никога не са летели дракони? Или все пак ще се сетят, че жанрът не е документално кино, нито дори исторически филм, а фентъзи? И там освен дракони и различни раси – жълти, зелени, елфи и полуръстове – е възможно да има дори хора от бялата раса?

Актьорът Идрис Елба влиза в образа на скандинавското божество Хеймдал, пазителят на портите на Асгард, във филма „Тор“. 

Но дори и да е екранизация на някой класически роман или пък филм по действителни събития, киното си е кино, в ролите се снимат актьори и тяхната работа е да се преструват на нещо, което не са. Това е част от магията, благодарение на която дребни актьори играят едри здравеняци, примерни граждани – престъпници, хомосексуални мъже – хетеросексуални, красиви жени – грозни и дори обратното.

В основата на киното е залегнало правилото всеки да се прави на какъвто не е. Така че няма нужда от расови вълнения, расови истерии и расови протести. Гледали сме чернокож актьор в ролата на скандинавски бог. Важен е не цветът на актьорите, а филмът да е хубав.

Площад Славейков