Изглежда хем познато, хем неестествено, нали? Вероятно вече сте се досетили, че това е Юпитер, петата и най-голяма планета в Слънчевата система. Но от друга гледна точка.

Снимката, публикувана вчера от НАСА, е заснета от сондата "Юнона" (Juno), която след 5 години път най-после влезе в орбита около газовия гигант миналия месец.

Различното е, че снимката е направена над южния полюс на планетата. Все още се вижда Голямото червено петно, огромният ураган, който в южното полукълбо. Тук можете да я видите в пълния размер, предоставен от НАСА.

"Юнона" обаче няма да завърши пътуването си само с една снимка. Сондата ще обиколи планетата общо 37 пъти, като през това време събира и изпраща данни за композицията, гравитационните и магнитни полета, колко вода има в атмосферата и други любопитни данни за петата планета, които могат да ни подскажат как се е оформила и дали някога е била скалист свят като нашия. След това сондата за жалост ще бъде унищожена, като бавно слезе от орбита, докато ужасяващите ветрове не я разрушат. Целта е да не се рискува замърсяване на Европа, една от множеството луни на Юпитер, от останките на сондата. За Европа се смята, че има най-голям шанс на нея да има развити форми на живот.