Премиерът Бойко Борисов съжалява, че 125-годишна партия, каквато е БСП, е стигнала до там да няма нито един партиен член, когото да издигне за президент, а се крие зад генерал.

Коментарът му бе направен по повод подадената вчера оставка от командващия Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев. Днес стана ясно, че той е бил номиниран лично от лидерката на БСП Корнелия Нинова. И е една от кандидатурите, получила най-високо одобрение сред членовете на БСП, с които червената партия сяда на масата на преговорите с АБВ и „Движение 21“.

Борисов се ядоса видимо на въпроса за оставката на командира на ВВС. И първоначално отказа да отговаря на въпрос по темата. След това обаче обяви, че ген. Радев е трябвало да подаде оставка, когато беше приватизиран „Авионамс”.

„Тогава щях да оценя постъпката му като изключително мъжка и генералска. Kато летец трябваше да знае, че двигателите на самолетите ще се ремонтират в Полша. Тогава трябваше да си хвърли оставката, а не сега”, каза премиерът.

Той обяви днес също, че авиоремонтният завод отново е държавна собственост.

БОРИСОВ НА ВОЕННО УЧЕНИЕ: ОТКУПИХМЕ СИ ПРИВАТИЗИРАН АВИОЗАВОД 

Той уточни, че навремето малко се е подвел с ген. Радев и не е повярвал на министър Николай Ненчев, когато му е казвал, че той е политическо лице.

„Сега му пожелавам приятен път, каза Борисов. - А какво ще стане, ако ние издигнем ген. Константин Попов - ще разделяме армията ли?”

Според Борисов всяка партия трябвало да издига партийни кандидатури, а не да се крие зад артисти, генерали и други.

С коментар за оставката на генерала се включи и военният министър Николай Ненчев. Фактът, че тя съвпада с номинацията на Радев за кандидат-президент на БСП, той определи като "срамен". После добави, че към оставката имало един мотив- несъгласие с промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: ГЕН. РАДЕВ Е СРЕД НОМИНАЦИИТЕ НА БСП ЗА ПРЕЗИДЕНТ

"Единственият мотив, който е изложен там е несъгласие с промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която позволяване и други съюзни държави съвместно с нас да извършват охрана на въздушното пространство. Несъгласие с решение на Народното събрание, което лично мен ме плаши. Всеки български гражданин трябва да приема законодателството такова, каквото е", каза министърът.

Ненчев обаче отказа да обсъжда колко самолета има армията ни. "Толкова, колкото са необходими", отговори министърът.

"Генерал Румен Радев трябваше да си подаде оставка, когато беше приватизиран "Авионамс" в Граф Игнатиево", каза още Борисов


"Kато летец трябваше да знае, че двигателите на самолетите ще се ремонтират в Полша. Тогава трябваше да си хвърли оставката, а не сега. Сега му пожелавам приятна игра", допълни Бойко Борисов.