„Проектиране и инсталиране на системи за видеонаблюдение, пожароизвестяване, нова система за контрол на достъпа, система за техническа охрана и сигнализация (СОТ)..."

Така звучи обществената поръчка, обявена за Регистрационно-приемателен център (РПЦ) в София на прогнозна стойност 332 486 лв. Тя е открита с дата 4 юли от Държавната агенция за бежанците.

Според БГНЕС настанените в центъра бежанци ще бъдат извън обхвата на своеобразния “Биг Брадър” единствено когато са в стаите. ДАБ планира изграждането на пълна система за видеонаблюдение, която да позволи постоянен 24-часов видеоконтрол на движението в и около сградите в “Овча купел”.

Камери ще има в пералното помещение, както и в кухнята, а също коридорите, които водят към стаите на бежанците.

Подменена ще бъде и неработещата от 2012 година система за пожароизвестяване. Планирано е също така да се изгради нова система за достъп, която да ограничи влизането в сградата на нерегистрирани лица.

“На вход „Бежанци”, след входната врата, да се постави преградно съоръжение, възпрепятстващо преминаването на лица с неоторизиран достъп. Контрол на достъпа да се осъществява при възпрепятстващото съоръжение с допълнително изискване за верификация на лице – сравняване на изображение от камера с информацията от системата за достъп”, става ясно от заданието на поръчката.

Центърът в “Овча купел” ще се сдобие и с нова СОТ-система за сигурност. Обществената поръчка включва още козметичен ремонт на помещението за видеонаблюдение и обучение на персонала за работа с новата техника, както и доставка на монитори, които да осигуряват наблюдение на случващото се в бежанския център.

Видеонаблюдението трябва да заработи най-късно на 14 септември 2016 г.

Три дни по-рано – на 1 юли, ДАБ е обявила и поръчка за лекарствени продукти и медицински изделия за нуждите на териториалните ѝ поделения  за 170 000.

Проектиране и строителство на котелно помещение и вътрешна отоплителна инсталация в 3 корпуса на Регистрационно-приемателния център в  Харманли пък се очаква да бъде изпълнена за 875 139 лв.

За независим строителен надзор и оценка на съответствие на инвестиционен проект за монтаж на контейнерни жилища пак в Харманли ще бъдат отделени над 23 000 лв.