След близо две десетилетия Мел Гибсън е готов за филмира бестселъра The Professor and the Madman (Професорът и Безумецът). Гибсън, който придобива правата за екранизация на книгата на Саймън Уинчестър през 1998 г., е поканил за една от главните роли Шон Пен, съобщава „Холивуд рипортър“. „Професорът и Безумецът“ разказва за създаването на Оксфордския английски речник (Oxford English Dictionary) – история за лудост, величие и двама обсебени мъже, които променят хода на езикознанието.

Въпреки че Гибсън отдавна работи над своя режисьорски проект, сега той е предал юздите на сценария на Фахрад Сафиния („Апокалипто“). Основният му вариант е написан от Сафиния, а Тод Комарницки и Джон Бурман са автори на по-ранната версия.

Самият Гибсън ще играе професор Джеймс Мъри, който през 1857 г. се заема със съставянето на ОАР, един от най-амбициозните проекти в историята на езикознанието. Пен ще влезе в ролата на д-р Уилям Честър Майнър. Майвър е американски военен хирург, параноик и убиец, който през 1872 г. попада в затвор за душевно болни престъпници. От там се включва като доброволец в работата по речника и има огромен принос в съставянето му.

Шон Пен е поканен за образа на лудия гений.

Филмът ще събере две от най-ярките холивудски звезди – носителят на 2 Оскара (за режисьор и за филм) Гибсън и също двукратния носител на академичната награда(за най-добър актьор) Пен, които никога не са работили заедно, въпреки че кариерите им се развиват по едно и също време. Гибсън дебютира през 1979-а с „Лудия Макс“, а Пен се поява за първи път на голям екран през 1981 с „Кадети“. И двамата понякога предпочитат да режисират.

Площад Славейков