Регистрационни номера на дроновете и регистър на операторите, които ги ползват. Това предвижда нормативната база за безпилотните летателни апарати, която трябва да бъде готова до края на годината.

За дроновете, които летят в малък район и на малка височина регулацията няма да е строга, ще се наблюдават обаче по-мощните и скъпи устройства, съобщи БНР.

Аргументът за приетите промени е, че броят на безпилотните летателни апарати бързо расте и може да ги превърне в опасност за гражданското въздухоплаване и за личната неприкосновеност на хората.

Липсата на правила при използване на дронове започва да става пречка и за бизнеса.

Повечето дронове летят на малка височина в зоната на видимостта, но с увеличаването на възможностите на тези апарати те вече може да летят и извън зоната на видимостта, на голяма височина и далеч от мястото, от което са излетели. Това вече застрашава безопасността на полетите, каза пред БНР проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания към БАН.

Той изброява и примерните категории на дроновете.

Първата е свободната. До 120 метра във височина и в зоната на видимостта операторът трябва да наблюдава летателния апарат. Поради малките размери, на повече от 2-3 километра не може да се наблюдава. Следващата категория е специфична. Това  са задачи, които се изпълняват  - примерно, имаме наводнение, трябва да се отцепи въздушното пространство  - в него да няма пилотирани летателни апарати. Там ще се изисква още по-сериозно обучение на операторите.

Третата категория е сертифицирана, в нея ще са летателни апарати, с тип сертификати да летят съвместно с пилотирани летателни апарати, допълва той.

Регистрите трябва да се водят в Министерството на транспорта, за да се знае къде какви летателни апарати има (леките няма да бъдат засегнати от тази мярка). Всеки регистриран дрон се обмисля да има индивидуален регистрационен номер.