Процедурата за осиновяване да бъде ускорена, такава амбиция декларираха днес от социалното министерство. Някои от от готвените промени в Семейния кодекс бяха представени на специална пресконференция. Те ще бъдат представени за публично обсъждане в края на месеца.

Сред другите готвени промени са осиновителите да не могат да разсиновяват по собствено желание дете, както и улесняването на достъпа на осиновените до тайната на осиновяването - кои са биологичните родители ще може да бъде разкривана и по административен път, а не както е сега само по съдебен.

Идеята е да се създаде национален съвет по осиновяванията, обясни зам. социалната министърка Деница Сачева. Работещите в момента 28 регионални съвета по осиновяването ще бъда слети в един. Сега всеки кандидат-осиновител декларира в колко области иска да му бъде търсено дете и съответно е вписват в регистрите на всяка от тях. Според Сачева след промените ще стане по-лесно за всяко дете да бъде открито най-доброто семейство.

Зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева съобщи, че в проекта за промени в Семейния кодекс се предвижда и улесняване на достъпа до тайната на осиновяването, което ще даде възможност на навършилите 18 години да получават информация за биологичните си родители по административен път, а не чрез съдебна процедура. В момента така може да се получи само медицинска информация. "И след промените, ако биологичните родители не искат да бъдат разкрити, тогава пак ще се върви към съдебно дело", обясни Мичева.

Осиновителите да нямат право да се откажат от детето, предвиждат още идеите за промени в Семейния кодекс. "Процедура на разсиновяване ще има, но не по инициатива на родителите, а само при особени случаи", обясни зам.-министър Сачева.

В правосъдното министерство планират още да се върне старата процедура за попечителство над децата, която е по-строга. Според зам.-министър Мичева в момента то се дава само след подаване на молба, което понякога "отваряло врата и за престъпни дейности с деца". Те дадоха и добре известен пример за злоупотреба с тази процедура, която се използва да се заобикалят формалностите и дългия понякога път на осиновяването. Процедурата за попечителство се използва за заобикаляне на осиновяването - чрез посредник кандидат-осиновители намират бременна, която смятала да изостави детето си; мъжът от двойката се представя за негов баща и получава попечителство след раждането на бебето, а после съпругата му го осиновява.

Обмисля се и ползването на медиатор при развод и родителски конфликт да стане задължително. С предстоящите промени в Семейния кодекс обаче ще се въведе възможност съдът да задължава родителите да ползват социални услуги като консултации с психиатър при развод. Предвижда се още съдът да решава и кой от родителите да дава разрешение на детето за пътуване в чужбина до навършване на пълнолетие.