При всички партийни и коалиционни листи номерът на съответната листа се натрупва като преференция, коментира в стедиото на Нова телевизия говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Без изключение. Има такъв систематичен ефект, който се проявява при всички партии, добави той. В понеделник стана ясно, че поддръжниците на БСП масово давали преференция на номер 15 в листата - неизвестният Момчил Неков по инерция с номера на партията поред, който също е 15. Така Неков печели над 34 преференции, които му осигуряват евродепутатски мандат.

Да кажем, 13 - АБВ, номер 13 (б.ред., Ивайло Русчев) няма толкова преференции от първия Ивайло (б.ред. Калфин), който е известен, но има преференции преди всички останали, каза Цветозар Томов.

Там, където има сериозни съмнения, че секцията е купена, там почти няма подобни преференции. Има секции, където вотът се концентрира в организации по начин, който навява съмнения, че е купен, но съмнението не е доказателство, коментира Томов.

Моето желание е да не позволим на партийните елити да се гаврят с хората. Да променим изборния кодекс, така че първият да няма тотална избираемост, призова математикът проф. Михаил Константинов.

Според него ще има промени в кабинета, с надеждата да си подарят една година, което е възможно. Избори ще има предсрочно, това е ясно, каза проф. Константинов.

Дайте време на ЦИК да си почине преди следващите избори, призова Цветозар Томов. Малко да увеличат срока на организация, пък ще ги направим, добави той.

Предсрочни парламентарни избори ще има най-късно напролет, защото не виждам изход от сегашната ситуация, смята и червеният активист и кандидат за евродепутат Александър Симов. Вчера тръгнаха слухове, според които Симов ще стане евродепутат, защото е събрал повече преференции от четвъртия в листата Петър Курумбашев. От БСП отхвърлиха това, като Мая Манолова обясни, че Симов е събрал 5000 гласа, което е 1,5 % от необходимите 5 на сто - недостатъчно, за да бъде избран като депутат чрез преференция.