Левицата може би ще иска да промени ориентацията на страната - от евроатлантическа посока в друга, а разсъжденията на един от номинираните от БСП кандидати за президент - ген. Румен Радев, го изумяват. Това обяви пред БНТ съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

"България е направила избора си – ЕС и НАТО, и реализирането на националните ни цели минава само през участието в тези организации. Много е важно дясно-центристки кандидат да спечели тези избори, в противен случай левицата ще предизвика предсрочен вот и ще вкара страната в спирала на несигурност", предупреди той.

Ген. Румен Радев.

Според Зеленогорски „бурното навлизане на един генерал в българската политика по този начин е доста притеснително“.

"Изумен съм, при цялото ми уважение, че във висшия генералитет, който трябва да следва нашата евроатлантическа ориентация, може да се разсъждава по този начин. В тази сложна международна среда да си мислим, че можем да се справим сами, без НАТО, противоречи на реалността", каза той.

И припомни, че за превъоръжаване на Българската армия Народното събрание вече гласува 400 милиона лева за 2017 г.

Разбира се, той коментира и предстоящата номинация на РБ за президент, като подчерта, че евроатлантическата ориентация на кандидата е най-важното. Приоритетите били ясни – ефективна съдебна система, борба с корупция, реформи в образованието, здравеопазването, енергетиката и гарантиране на сигурността в тази тежка международна среда.

Реформаторският блок не търси компромисна фигура, а силен кандидат за челно класиране, който да мобилизира и гласове от патриотичната ниша, каза той. Седемте номинирани кандидати на Блока за президент били достойни хора.

„Печелившата формула за двойката на РБ е сила и интелект“, смята Зеленогорски.

Реформаторският блок може да разшири влиянието си и в дясно-център и в патриотичната ниша, добави той.

"Тази ниша не се олицетворява само от определени политически субекти. Всеки, обичайки България, е патриот", каза Зеленогорски.

По думите му щабът на РБ работи по социологическо допитване относно кандидатите, допитване до членовете, съветниците и кметовете от РБ. Предстои и събеседване с номинираните за техните визии за развитието на страната и президентския мандат.

Седемте номинирани са бившият председател на Народното събрание от НДСВ Огнян Герджиков, бившият шеф на разузнаването по времето на СДС Димо Гяуров, генералът от резерва Съби Събев - бивш представител на България в НАТО, скулпторът проф. Велислав Минеков, депутатът Гроздан Караджов, бившият икономически министър в първия кабинет на ГЕРБ и настоящ общински съветник от РБ Трайчо Трайков и лидерът на Народната партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов.

Зеленогорски коментира и случая с избягалия турски гражданин Фарук Бекташ, който при катастрофа уби двама мотористи и изказа съболезнования към близките на загиналите. След това припомни, че от правосъдието избяга и причинителят на катастрофата до Луковит, в която загинаха трима младежи от Плевен.

"Има пропуски в правосъдието – този извършител избяга, и плевенският убиец избяга. В Народното събрание променяме законите, така че да е ефективна съдебната система. Електронната гривна мина гласуване в НПК, трябва да отговорим на изискването на хората за справедливост, в противен случай демокрацията ни не работи добре", каза още Зеленогорски.