Японският император Акихито, за чиято абдикация се говори все по-често, призна, че скоро може да му бъде трудно да изпълнява функциите си, предаде Ройтерс.

82-годишният монарх отправи 10-минутно обръщение към сънародниците си. То е записано предварително.

"Тъй като смятам, че физическата ми форма напоследък се влошава, съм разтревожен, че може да ми бъде трудно да изпълнявам задълженията си в качеството на символ на държавата с цялата отдаденост, както бе досега", каза Акихито.

Същевременно той пожела задълженията на императора да бъдат изпълнявани стабилно и без никакви прекъсвания. Той не засегна темата за абдикация. Но изтъкна, че при заболяване на императора може да бъде назначен регент. Но и при това положение главата на династията запазва своя статут до смъртта си.

Акихито отбеляза също така, че съществуват ограничения, които стесняват пълномощията на императора до "символ на държавата". Този статут японския монарх получава според конституцията, приета след Втората световна война.

Премиерът Шиндзо Абе призова японците сериозно да осмислят думите на Акихито, предаде ТАСС. повечето съратници на Абе обаче са консерватори и не споделят идеята за абдикация на монарха.

Това е едва второто видеообръщение на Акихито, откакто той се възкачи на трона през 1989 г., отбелязва Би Би Си. Предишното е от 2011 г. след катастрофалната авария в АЕЦ "Фукушима".

Напоследък здравословното състояние на Акихито е сериозно разклатено. Той претърпя операция на сърцето и се лекува от рак на простатата.

Настоящото японско законодателство не предвижда абдикация на императора. За последен път това се е случвало в страната през 1817 г., или точно преди век. През юли обаче правителството в Токио намекна, че може да внесе съответните поправки.