СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – "Знаех кога и с кого си лягате, с каква скорост карате автомобила си, какви порнофилми гледате, с кого контактувате по интернет, за кого бихте гласували на следващите избори и дори кого обичате."

Това разкрива в пространно интервю за днешния брой на сп. “Щерн” Едуард Сноудън (30 г.) и пита: “Ако вие виждахте това, което аз виждах, какво бихте направили?”

Едуард Сноудън е работил за ЦРУ (Ценрално разузнавателно управление на САЩ), впоследствие за НСА (Националната агенция за сигурност). Той избяга през юни 2013 г. с огромна документация. Част от нея бе публикувана от негови доверени журналисти във вестниците “Вашингтон пост и “Гардиън” и сп. “Шпигел”.

Сноудън обяви, че се е решил на стъпката, след като е прозрял погазването на законите от страна на НСА. Повече не можел да мълчи. Проговорил с риск за собствената си сугурност и свобода.

Така светът разбра за една тотална шпионска дейност, надхвърляща и най-смелите представи дори на разузнавачи от кариерата. Оказа се, че дори държавни и правителствени лидери, сред които и канцлерката Ангела Меркел, са били тотално следени и подслушвани.

Разкритията разтърсиха планетата. Вашнигтон отне паспорта на Сноудън и го обяви за международно издирване. Той получи едногодишно политическо убежище в Русия, срокът изтича на 31 юли т. г. В момента той живее на тайно място в Русия. От там със засекретена електронна поща той е дал интервюто за “Щерн.” В него Сноудън подчертава, че с издаването на секретните файлове на никого не е навредил, нито е застрашил живота му. Изпълнил е само гражданския си дълг.

“Наред с другите ми отговорности, лично аз имах за задача да следя комуникациите в Германия”, признава бившият разведчик. Така той, а чрез него и НСА, на базата на милиарди данни от връзките имали пълна картина от живота във ФРГ, което е в грубо нарушение на конституционните и на човешките права на германците.

Още по-шокиращо е разкритието, че германското разузнаване имало достъп до тези данни и ги използвало. “Германските спецслужби спят под един юрган с американските”, сигурен е Сноудън.

Анализирийки данните, събрани по компютърен път, те му разкривали всичко за всеки. Това давало възможност на НСА да направи точната комбинация от различни данни при ползването на мобилни телефони, компютри и дигитални камери. Самият Сноудън бил признат специалист в наблюдението на глобалната мрежа и в контрашпионажа.

“Знаех къде живеете, за кого ще дадете гласа си на следващите избори и дори кого обичате”, заявява Сноудън. Той посочва и подробности как стига до информацията. Най-лесно било чрез следене на мобилен телефон, който дори издавал с каква скорост се пътува. Тя се изчислява съобразно бързината на смяната на атените, които предават сигнала от мястото, където се намирате.

Не бивало да се забравя и че всеки от нас оставя следи в интернет – при ползване на търсачката на Гугъл, изпращане на имейли, контактуване по Фейсбук, онлайн банкиране и плащането с кредитни карти при поръчки по интернет. Тайните служби били в състояние и 10 години по-късно да “извикат” и най-малките детайли и да сглобят пълна картина за интересуващото ги лице.

Сноудън станал и свидетел как правителства по света следели кой гледа порно по интернет, за да могат да дискредитират политически противник.

“След като намеря взаимозависимост между данните, които се съхраняват с години (от НСА – б. р.) и ги анализирам, тогава аз знам не само кога си лягате, а и с кого”, твърди бившият шпионин.

Той изразява готовност като един от най-добрите експерти по съвременен  шпионаж да даде показания пред сформираната наскоро парламентарна следствена комисия в германския Бундестаг. Тя нищи аферата на НСА около тоталното следене и подслушване на територията на ФРГ.

Докато опозицията настоява това да стане, правителството на Ангела Меркел (самата тя подслушвана от 2001 до юни 2013 г.) е категорично против. Причината – ФРГ не желае да си разваля отношенията с “големия брат” САЩ.

Официален Берлин сочи като аргумент, че ако Сноудън пристигне в Германия, той трябвало да бъде арестуван и предаден на САЩ. Вярно е, че между двете държави има сключена спогодба взаимно да си предават издирвани лица. Обаче: В Германия не е постъпила американска заповед за издирване и задържане на Сноудън. Има само молба до правосъдното министерсто - ако той се появи във ФРГ да бъде предаден на САЩ.

В такъв случай Едуард Сноудън би могъл да бъде поканен да даде показания пред парламентарната следствена комисия в Берлин. Нещо повече – той не е издирван като криминален престъпник, а е преследван по политически причини. Това дава основание на ФРГ да му предостави политическо убежище, коментират видни немски юристи. Със сигурност обаче това няма да стане заради “големия брат”.

След изповедта си пред “Щерн” Сноудън е дал аналогично интервю и за американския тв канал NBC, който го рекламира с откъси. Целият разговор ще бъде излъчен довечера. В него той разкрива, че е бил агент от най-висша класа първо на ЦРУ, впоследствие на НСА.

Сноудън е работил и зад граница като агент под прикритите – с чужда самоличност и на фиктивен дипломатически пост. Той не е вербувал шпиони. “Моята специалност е да накарам къмпютърни системи да работят за САЩ. Правех го на всички нива – от най-ниското до най-съвършеното”, казва Сноудън. Той допълва, че не е тайна на какво разчитат спецслужбите на САЩ във века на високите технологии – не на агентурна информация, а на такава, получена от комуникации чрез компютри.