През последните години технологичните среди говорят много за т.нар. "Интернет на нещата" - концепцията, че много скоро всички заобикалящи ни устройства ще са свързани с мрежата – от домашните електроуреди, ключалката на вратата и нашия автомобил, през офисите и производствените линии, до широк набор от транспортни, водоснабдителни, енергийни и други инфраструктури. Това не е само идея - на пазара вече се предлагат множество битови устройства с подобни функции - машинки за управление на климатика, светлините, хладилници, печки, телевизори.

Но и "Интернет на нещата" няма да е имунизиран срещу хакерски атаки. Андрю Тиърни и Кен Мънроу, специалисти по компютърна сигурност от Великобритания, демонстрирали тази седмица на конференцията DefCon в Лас Вегас колко лесно се "отвлича" домашна безжична джаджа.

Т.нар. ransomware - или софтуер за откупване, е вид хакерска атака, при която информацията ви бива заключена от зловреден софтуер, като можете да я отключите отново само като платите на хакерите - и то с Биткоини, така че да не може да бъде проследен откупът ви.

Тиърни и Мънроу направили същото със свързан с интернет термостат. Той е на практика малък компютър, базиран на Линукс, който позволява да се качват конфигурации със SD карта, по която те инсталирали и своята зловредна програма, след което имали пълен контрол върху устройството. Важно е да се отбележи, че засега това е възможно само ако хакерът има достъп до устройството или измами собственика да го инфектира сам.

Представете си заплахата - в горещ летен ден устройството ви казва: "Платене ни 10 Биткоина, или надуваме температурата у вас на 45 градуса".

Двамата специалисти по сигурност не са обявили модела и компанията, която произвежда устройството, защото са открили пробойната в сигурността само два дни преди началото на конференцията, и не са имали възможност да се свържат с тях. Проблемът обаче бил лесно поправим.