„Цяла Европа е оградена с мрежи и огради в момента. Какво значи заплахата: "Ще залеем Европа с бежанци"? Това означава: "Ще залеем България".

Това заяви пред Нова тв премиерът Бойко Борисов, като част от коментара му по случая с турския бизнесмен Абдуллах Бююк, когото МВР тихомълком и на ръба на закона предаде на Анкара. Основната тревога на премиера е при кого ще останат накрая мигрантите, призна си той.

Според Борисов сме изправени пред огромна криза между Турция и Европейския съюз.

„Криза, в която управниците им си отправят най-тежки закани. Канцлерът на Германия и от Вишеградската четворка казват: „Никаква Турция.“ Историята обаче показва, че обикновено Турската империя стига до Австрия, там вече Западът я спира“, каза още Борисов.

Той припомни, че "Германия намали със 70% приема и обяви, че нелегалните мигранти ще бъдат връщани.“

„Голямата ми цел е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички останали държави в Европа, защото ако Турция стане несигурна държава, България остава най-близката сигурна държава и 400-500 хил. ще бъдат върнати в България като най-сигурна страна. Защото с едно кимване на главата се вземат тези решения", каза премиерът.

След това обясни, че „с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения“.

„В случая няма никакво значение за мен кой стои отстреща в Турция, за мен е важно да запазим такива отношения, че те да не пуснат умишлено вълната бежанци. Ако трябва на всичките да им вземат главите, но не трябва да допуснем емигрантската вълна да влезе у нас. Фиксираме се само върху един от 25 000 случая. Оттук-нататък действително е неприятно като усещане за това, че на ръба на закона са действали. 25 хил. души от началото на година сме върнали от турската граница. Близо хиляда - от гръцката. Всичките те са върнати по идентичен начин“, добави премиерът по повод екстрадицията на Бююк.

Въпреки признанията си, той подчерта, че между удържането на мигрантската криза и екстрадицията "няма нищо общо" като решения.

"Не го тълкувайте така. Двете неща нямат нищо общо - заяви премиерът. - Вярвам на това, което са направили колегите в МВР".

Борисов обясни, че е възложил на министърката на вътрешните работи Румяна Бъчварова да се направи проверка и ако има виновен, да бъде уволнен (по-късно МВР съобщи, че такава вече тече и че тя ще засегне и "обстоятелствата, при които е допуснат на територията на страната ни турският гражданин", б.р.)

А накрая призна: "Полицията, МВР, армията - всички сме подложени на натиск".

„Нека да успокоя неправителствените организации - в Турция няма смъртно наказание. И аз съм тревожен много.  България става първата сигурна държава по мигрантския път - това означава всичко, което е в Европа, да се върне у нас. С едно кимване на глава - защото на границите ни от едната страна е Крим, от другата - Турция, се взимат решения там. Сигналите, които сме получавали за Турция, са за още много граждани. Има наредби, закон, който трябва да се спазват“, каза още той.

Вчера правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев обяви, че "при експулсирането в Турция на Абдуллах Бююк българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната. Това е сходно с мутренско отвличане“.

По този повод премиерът добави:

 „Само да кажа на уважаемия г-н Екимджиев, че полицията е виновна и за шофьора, който е избягал. Не можем да сложим по 8 полицаи да пазят всеки домашен арестант. Затова има арести и съдията трябва да прецени за това, че някой е наел квартира за 2 дни. Същите тези хора, ако им отворите постовете, ще видите, че там пише, че трябва да направим флотилия с Украйна и Турция“.

Борисов се обиди на по-острите сравнения на ситуацията с други исторически случаи на екстрадиране на политически беглец.

"Хайде да не хиперболизираме. Сравнението, че един български гражданин, осъдил друг за клевета, ще плаща 30 000 лв когато осъденият ще плаща 3000…", започна той да описва делото си с Волен Сидеров, в което заради поискани огромни суми всъщност плати повече, макар да го спечели.

"Незначително е това, вашето дело с Волен Сидеров", каза водещият Виктор Николаев.

"Незначително е за вас!", сопна се Борисов.

И обясни, че случаят с турските пилоти, участвали в преврата, които Гърция не екстрадира, е напълно различен - те имали документи.

"Ако пилотите им бяха в България, с редовни документи, България също щеше да постъпи по този начин. Разбира се, че е по-леко. Защото те имат документи, имат всичките си права. Тук на няколко пъти това, което повтарям, е казано, че въпросният човек не е имал документи. Но нека не се впускам в детайли, защото не ги знам всичките", призна той.

Следващата тема в динамичното сутрешно интервю бе строежът на АЕЦ Белене. Премиерът подчерта, че ние не можем да не платим реакторите, това е неизбежно, всеки ден плащаме и лихви, и трябва да решим какво ще правим с тях.

"Какво считам за правилно? Ако те са рентабилни толкова, да го направим частен проект, през агенция за приватизация, с различни варианти колко да е дяла на държавата", заяви той позицията си.

Продължавайки в тема енергетика, премиерът се възмути от обвиненията, че прави завой към Русия, защото се опитва да уреди руска газ да минава през България.

"То и Гърция е ключова част от НАТО, но това не й пречи да поеме целия руски газ. Руския газ минава през натовските държави Турция, Гърция и Италия. Как Холандия разреши на Северен поток да мине покрай тях? Нима Холандия са по-малко натовци от нас?" попита премиерът.

Премиерът призна, че приема всеки кандидат за президент, подкрепен от обединеното ляво, какъвто е ген. Румен Радев, за сериозен опонент на ГЕРБ. Първоначално се опита за пореден път да избегне въпроса дали ще се кандидатира за президент, като заяви, че в момента има други грижи.

"Толкова ми е далечна тази кампания, че мисъл не ми идва за нея. Толкова сложни неща трябва да свършим в следащата седмица. За съжаление,  президентската институция не могат да се вземат нито един от тези решения, които се изискват в момента", каза той. "Ако днес са президентските избори, те ще минат и ще заминат, ще изникнат три много по-големи въпроси, защото реалната власт е в кабинета. Първо, кой ще стане премиер, кой ще държи каилицята и тази сплав от разнородни министри, парламента… кой ще се оправи с това?"

Накрая обаче призна: 

"Не съм готов дори да си мисля, че бих могъл да отида за президент."

В края интервюто Борисов отново се върна към външната политика и повтори тезите си, но бе още по-остър:

"Ние сме на прага на свръхемигрантска криза. Най-важното е недопускането на на милионите имигранти от Турция."

Той коментира и искането на Турция да пускаме нейни граждани без виза. Водещият Виктор Николаев го попита дали ще отстъпим и по тази тема, за да угодим на съседите си.

- Това беше включено в споразумението, и целият Европейски съвет го гласува. В Европа влязоха няколко милиона бе документи, камо ли визи. Ние сме в тежката криза, ако те ме бяха послушали да затворят всички граници...

- Меркел я сочите многократно като най-умния политик, възрази Николаев, тъй като германската канцлерка бе една от тези, които отвориха границите широко.

- ...битката за Европа трябва да се води ежедневно, продължи невъзмутимо Борисов.