Всъщност 43 – защото първият слиза от конвейер в Полската народна република през юли на не съвсем скорошната 1973 г. 

"Полски фиат” – и този миниатюрен автомобил, доста екзотичен още през 70-те и 80-те години на миналия век, когато се произвеждаше, е част от странната автомобилна фауна в Куба, отблязва АП.

Островът на свободата е известен с големите американски автомобили от 50-те години, които все още се движат, поправяни десетилетия от знайни и незнайни майстори, както и все по-ръждясващите лади и москвичи, които вече е трудно да се видят дори и у нас, бивша страна от т.нар. соцлагер.

В оригиналния си вид „Фиат 126p” има двуцилиндров двигател  - "цели" 594 куб.см. с въздушно охлаждане. Мощността, която развива, е по-скоро подходяща за моторна косачка, отколкото за лек автомобил – 24 к.с. Все пак и по габарити този мъник прилича на самоходен куфар. Тежи около 500 кг и осигурява – макар и много оскъдно – място за четирима пасажери. Или двама, ако са от по-едрите.

Кубинските фиати обаче са малко по-специални – най-вече заради дългогодишните преправяния, които им се налага да преживеят, за да останат в движение (видео може да гледате и тук).

Местните монтьори са известни с уменията да поддържат автомобили с оскъдни и съвсем неоригинални части. Някои от тях се правят на ръка, други пък се пригаждат от на пръв поглед несъвместими автомобили – има например американски фордове с двигатели на съветски камиони.

Кокетната количка, когато е произведена през 1973 г.

Новите коли са особено скъпи в Куба, където средната заплата е едва около 25 долара. Автомобилите на старо също са с твърде високи цени.

Един от притежателите на полски фиат споделя, че колата му е струвала около 5000 долара, друг – 2000. Как подобна цена е постижима?! Ами, като се заработва нещо допълнително, извън основната заплата, и като се разчита на парите, които роднини в чужбина изпращат на своите близки, казва се в материал на бТВ за малката количка.

Дори един стар „фичо” обаче е помощ в разрешаването на сериозните транспортни проблеми, които Куба има – там автобусният транспорт варира от изключително нередовен до напълно липсващ. Така че за мнозина инвестицията в един стар фиат си струва.

Както повечето автолюбители по света, много от собствениците искат да направят колите си по-добри – затова дори и на фона на общата оскъдица често в подобни коли се слагат по-мощни двигатели, усилено окачване, дори и скъпи аудиосистеми или допълнителна тапицерия – макар и със съмнителни естетически качества. 

Е, този не е от Хавана, но пък е готин.

Кубинската любов към тези бръмбари е обект на много видеа и филми в мрежата. Като този...

Само нека днешните млади водачи, завършили курсове на някой мерцедес, да не питат защо на повечето от тези „буболечки“ на кадрите задният капак е отворен... Защото когато колата е с въздужшно охлаждане и е „пресметната“ в соц. държаваФиат, ЗАЗ, Застава, задължително прегрява, ако не се кара така в жегите. С клечка на капака...

Например при VW Бръмбар, известен у нас като Костенурка, това не се налага, дори да е произведен през 1940-те.

Мъникът Фиат 126р е герой дори на кубински хип-хоп. Където ролята му е, естествено, да бъде... счупен