Не само избирателите на БСП масово са се объркали и са избрали преференциално кандидат №15 Момчил Неков, само защото номерът му съвпада с номера на партията в интегралната бюлетина. 

Публикуваните данни на Централната избирателна комисия за всички получени преференциални гласове показват масово "объркване", каквато е версията на ръководството на БСП за изненадващия успех на кандидат №15. 

Нашият читател от Швейцария Димитър Иванов ни изпрати и таблицата, която публикуваме. Тя показва какъв процент от далите преференция избиратели на дадена партия са отбелязали точно съвпадащия номер. Т.е. партия номер 3 - кандидат номер 3, партия номер 11 - кандидат номер 11, и т.н. Димитър Иванов нарича това ефекта N/N. 

Средно една трета от избирателите, използвали преференция, падат в капана на този ефект. При Коалиция за България с №15 този дял е 28%. При НФСБ с №11 делът е 35%.

Най-висок е делът при "Българска левица", която обаче е №1 в бюлетината и вероятно в този случай причините са две - и объркване, и водачката на листата, която е и лидер на партията.

Най-нисък е този дял на "объркване" при Реформаторския блок - там съвпадащият №10 печели само 7% от преференциите.

Потребители в социалните мрежи наричат ефекта N/N тест за интелигентност на избирателите. На този тест обаче не бяха подложени избирателите на ГЕРБ, ДПС и ББЦ, защото техните номера в бюлетината бяха над 17, а това е най-високото число за преференция.