Кандидатите за президент и вицепрезидент на България се регистрират в ЦИК най-късно 32 дни преди деня на вота.

А как е в другите страни?

Някъде срокът е почти същият, с малки разлики. На някои места кандидатите са отдавна ясни и е само въпрос на време да се регистрират, за да спазят законовите процедури.

Тук ще се спрем на няколко държави, където президентите имат значителна роля. Няма да споменаваме страни като Италия и Германия, където дори няма преки избори за президент. Държавният глава там се избира от парламента.

Във Франция например президентските избори са чак през пролетта на 2017 г. Но основните кандидати са известни още от 2014 г. Тази седмица настоящият президент социалист Франсоа Оланд направи това, което всички отдавна очакваха. Той обяви, че ще се бори за втори мандат. Съперници са му крайната националистка Марин льо Пен и десният Никола Саркози. Като Саркози все още не е обявил официално, че ще се кандидатира. Въпрос на време е да го направи. И със сигурност петимата до този момент кандидати от неговата партия "Републиканците" ще се откажат в негова полза. Крайният срок за регистрация на кандидатите е 45 дни преди вота.

В Румъния ЦИК обявява официалните кандидатури точно 40 дни преди деня, за който са насрочени изборите. Предния ден трябва да приключат всички регистрации.

Президентските избори в САЩ се провеждат всяка високосна година, във вторника след първия понеделник на ноември. Тази година те ще са на 8 ноември.

Подготовката за тях обаче трае близо година. Пресяването в отделните щати на кандидатите на двете големи партии - Републиканската и Демократическата, започва още в първия вторник на февруари. И по традиция винаги първо в щата Айова.

Вотът бива два вида и всеки отделен щат има правото да реши как да се гласува. Единият вид се нарича първичен (primary). Това всъщност е стандартен таен вот. Другият вид е нещо като изборно събрание (caucus). В този случай привържениците на партията се събират заедно и постепенно отсяват победителя.

Партийните избори се проточват до лятото. Те завършват с вота на демократите в окръг Колумбия през юни.

През юли двете партии свикват своите конгреси, на които обявяват официално кандидатите си. Винаги това са тези, набрали най-много гласове на първичните избори.

Законът за президентските избори в Русия е променян няколко пъти. За последно това е станало през 2003 г. И изглежда направено така, че да е лесно дза управляващите и почти невъзможно за останалите.

Така например кандидатите от представените в Думата партии нямат нужда да събират подписи. Извънпарламентарните сили трябва да имат кандидат, събрал най-малко 100 000 подписа.

Най-зле са независимите кандидати. Те трябва първо да съберат най-малко 500 подписа от официално регистрирана инициативна група. След което да представят в ЦИК още 300 000 подписа. 

Кандидат-президентите в Русия се регистрират два месеца преди провеждането на изборите. Самият вот е през пролетта - между март и май.

А в България... В България три месеца преди изборите има известен само един кандидат от основна политическа сила. За да няма време за излишни дебати, както казва вторият човек в най-голямата партия.