Американският вицепрезидент Джо Байдън призова днес лидерите на балтийските републики от бившия СССР да не вземат на сериозно коментарите на Доналд Тръмп, който постави под въпрос ангажимента на САЩ да пазят съюзниците си от НАТО от евентуална руска агресия.

В Латвия Байдън заяви, че Тръмп, който никога досега не е заемал изборна длъжност, не разбира от гаранциите на НАТО за взаимна защита, известни още като Член 5.

"Искам да бъде напълно ясно на всички хора в балтийските страни - ние сме отдали нашата свещена чест, честта на САЩ, на Договора за НАТО и Член 5", каза вицепрезидентът демократ, цитиран от Ройтерс.
"Фактът, че понякога чувате нещо различно от кандидат-президент от другата партия, не е нещо, което трябва да бъде вземано на сериозно", допълни той.

Посещението на Байдън става в момент на засилено напрежение в отношенията с Русия и известна нервност от страна на съюзниците заради Тръмп, отбелязва Ройтерс. Причината е, че кандидатът на републиканците намекна, че ако бъде избран, може да се отметне от автоматичната защита на всички съюзници.

Джо Байдън припомни, че и демократите, и републиканците са подкрепили ангажимента към НАТО. Той каза това на срещата с лидерите и на трите балтийски републики. Специално заради него в Рига се събраха президентите Далия Грибаускайте на Литва, Раймондс Вейонис на Латвия и Тоомас Хендрик Илвес на Естония.

Литва, Латвия и Естония, които възвърнаха независимостта си от СССР през 1990 г., смятат, че са на фронтовата линия при всеки потенциалиен конфликт с Русия.

Лидерите на страните от НАТО се разбраха през юли за разполагането на войски в трите държави и Източна Полша и увеличаването на въздушните и морските патрули. Така те се надяват да успокоят съюзниците, притеснени от идващите от Москва заплахи.

"За нас е важно, че ние, всички страни, сме готови да потвърдим нашето стратегическо партньорство и сме уверени, че независимо какви промени ще има след изборите в САЩ, техните ангажименти към НАТО, към балтийския регион ще останат", каза след госта Далия Грибаускайте.

Утре Джо Байдън ще пристигне в Турция и ще се срещне с президента Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм. След което ще отпътува за Швеция, за да обсъди бежанската криза в Европа.