София ще има истински небостъргач след броени години.

„Скай форт“ ще се извиси на 202 метра над земята в непосредствена близост до сегашния първенец – 126-метровият офис център „Капитал форт“ на бул. „Цариградско шосе“, открит преди няколко месеца.


Инвеститорът е един и същ и на двете високи сгради – дружеството „Капитал форт“, зад което стоят създателите на българската строително-предприемаческа компания „Форт нокс“.

Бизнесмените вече са в напреднал стадии по изваждане на необходимите документи, като на този етап разрешение за строеж от главния архитект на София все още няма.

Плановете са за изграждане на нова 202-метрова сграда с правоъгълна форма. Проектът предвижда 47 надземни нива, включващи 36 офисни и 4 технически етажа и панорамен ресторант на две нива. На покрива ще има площадка за наблюдение, откъдето ще се вижда по-голяма част от столицата.

Паркоместата за служителите и гостите ще бъдат разположени на три подземни нива.

В съседство с „Капитал форт“ и „Скай форт“ по-късно ще бъде построена още една една висока сграда – „Ийст форт“ (79,5 метра), отново амбиция на същия инвеститор. Ансамбълът от трите тела ще бъде обединен в общ бизнес център под името „София капитал сити“.

Общата разгъната площ на комплекса ще бъде 214 000 кв. м, от които 104 000 кв. м офиси, 16 000 кв. м търговски площи, заведения, над 2000 паркоместа и парк с езеро.

Цялата инвестиция се оценява на 180 млн. евро, а в трите сгради от „София капитал сити“ ще работят 7000 служители.