С лен, моркови, дини и домашни ястия президентът на Беларус Александър Лукашенко посрещна американския актьор Стивън Сегал в страната си на "неформална среща", подробно документирана от държавните медии.

Сегал всъщност е поканен в Беларус от компанията за компютърни игри Wargaming, която в момента оперира успешната онлайн игра World of Warships, симулация на морски битки. Актьорът от десетки екшън-филми, който практикува бойни изкуства от години, е поканен като "консултант по героичните сражения". 

Лукашенко обаче веднага поискал неформална среща със Сегал, на която му представил производството на страната. Както се вижда и на видеото по-долу, диктаторът, заедно със сина си Коля, който винаги води със себе си, е решен да демонстрира пред холивудската звезда нагледно чудесата на беларуската продукция.

Първо се хвали с местния лен, като подчертава, че родината му е сред най-големите производители в света (само Китай, Франция и Русия произвеждат повече). След кратка разходка се вадят от земята моркови, Лукашенко избира най-големия, набързо и със заучено движение го почиства и го връчва на Сегал с думите:

"Много е полезно за здравето!"

Езиковата бариера в комбинация с неумелата преводачка затруднява вербалната комуникация на двамата големи мъже, но те лесно се разбират с усмивка.

Лукашенко представя на Сегал дини и го учи как се познава кога са узрели - с леко почукване по кората. А след това води актьора на трапеза, където го очакват типични беларуски манджи - сланина, картофена салата и холодник, студен беларуски борш. 

"Всичко е домашно", уверява диктаторът. "Ако ти хареса нещо, кажи."