Палитра от ВИП сделки, сензационни оферти и причудливи проекти поднася ежедневно пазарът на недвижима собственост. Да подредим топ събитията за изминалата седмица – по света и у нас:

1.    Бай-бай, Брайтън! Хелоу, Калифорния!

Адел, почти безапелационният женски вокал №1 в съвременната соул и поп музика, излезе от колонките за култура и мощно „пропя” в имотните секции на западните медии. Гордостта на Албиона и партньорът й Саймън Конеки се разделиха с морската си вила в Брайтън, Южна Англия. Рекорди няма - за имението им с 4 спални бяха платени „скромничките” 2,85 млн. паунда (6,5 млн. лв., за да си го представите по-добре).

Двойката купи имота през 2012 г. за 2,5 млн. паунда и се освобождава от него в перфектния момент, с малка печалба. Ако бе изчакала последиците от Брекзит-а (и прогнозите за срив на жилищния пазар на Острова), едва ли цената щеше да е същата. Адмирации за Адел – зареже ли музиката някой ден (да не дава Господ!), би се превърнала в приличен спекулант.

Имението на Адел в Брайтън, продадено за 2,85 млн. паунда. Снимка Планет пропърти

Иначе ходът на британската дива е повече от логичен, след като преди 2-3 месеца се сдоби с имение в Бевърли хилс, Калифорния. За 9,5 млн. долара тя замени Ламанша с гледка към Тихия океан. 10-кратната носителка на „Грами” явно е послушала съветниците си, че ако искаш да си №1 за по-дългичко, най-добре да си под ръка на мастите продуценти от планетарната столица на шоубизнеса – Лос Анджелис. А оттам нека ни пее свръхмелодичното: "Hello from the other side..."

2. Имоти не по ноти

Не му върви със сделките на Слаш - един от най-разпознаваемите китаристи с дългите къдрици, цилиндричната шапка и култовите сола от November rain и Sweet child o`mine”. Изтърколи се година, откакто легендата на „Guns N`roses” обяви за продан семейна къща в Бевърли хилс. Кандидатите засега стреснато я подминават – дали от първоначалната оферта за 11 млн. долара или от помпозната реклама, описваща имота като „съвременен шедьовър в средиземноморски стил”.

Уютната спалня в имението на Слаш, на което се търси купувач от 1 година. Снимка RE/MAX Olson


Задокеанските медии преди дни разтръбиха, че Слаш е свалил (за пореден път) продажната цена и търси за резиденцията със 7 спални и 7 бани точно 9,499 милиона от зелената валута. Намаление от $ 1,5 млн. долара за година е сериозно, но изглежда китаристът, известен с репликата „90-те години са ми мътни, не съм сигурен какво ми се случи” (заради страстта си към алкохол, цигари и наркотици), в момента не е на тема „недвижимости”. Поне има оправдание - от пролетта се е отдал на турнето на Guns N`roses, които се събраха за първи път от 1993 г. в близък до оригинала вид.

Слаш щеше да си реши драмата скорострелно, ако се бе обадил на упорито-търсещата-имот-в-Бевърли хилс Адел. А той тръгна да възражда приятелството си с Аксел Роуз (фронтмен на Guns), който веднъж го бе нарекъл „злокачествен тумор”.

3. Пловдив – некултурна столица на 2016 г.

В България също има красиви и уникални имоти. Случва се инвеститорите да ги обграждат с толкова топлина, че направо ги изгарят. Справка: тютюневите складове в Пловдив.


Шегата настрана -  строителните предприемачи у нас се нуждаят от образователен курс що е то паметник на културата и какви са ползите от него. В цял свят (без териториите на Ислямска държава) това най-прекрасните сгради, най-добре поддържаните и съответно най-скъпите.
В България за архитектурните паметници има данъчни привилегии и възможности за реновация с европейски програми. Националното сдружение „Недвижими имоти” редовно организира форуми по темата, дори имаше специален под тепетата. Ама кой да се интересува, кой да чете, откакто Прометей даде огъня на хората!
Пожелаваме успех на Пловдив - Европейската столица на културата през 2019 г.

4. 202 метра над Софийското поле

Феновете на високото строителство са на седмото небе тези дни. В сряда Клуб Z писа, че София ще има небостъргач. Първият. Истински.

Покрай дългото строителство на 202-метровия офис билдинг, ще се разгарят дебати за презастрояването и мястото на високоетажните тела в столицата. Дано да чуем професионални анализи, а не яко хейтърство. Защото в „Бели брези” и „Банишора” небостъргачи няма, но това едва ли радва местните жители - заради плътността на застрояване в тези квартали, кооперациите са на „една тераса” разстояние.

Щом собствениците нехаят за ниските паметници на културата, нека им позволят високи сгради в София. Да видим как ще се стопанисват. А и от последните етажи на небостъргача ще се вижда чудно дали не са пламнали отново тютюневите складове на Пловдив.

5. All you need is love

Времената са сложни за руските бизнесмени и те понамалиха активността си у нас. Дори гигантът „Газпром” обръща гръб на България, след като потвърди за развод с пионера на частния газов бизнес у нас Сашо Дончев.

„От Русия с любов” лека-полека слиза от кината, но страшно няма – живеем в глобално село. Ще се намерят нови инвеститори, ще оценят подобаващо нашия „остров на стабилността”. Не вярвате? Четете тогава за предстоящата първа копка на цял миниград до Бизнес парка в София. Инвестицията е за 150 млн. евро, а мотото: „От Казахстан с любов”.