Българската кандидатка за шеф на ООН се върна на първоначалния си резултат в третото поредно гласуване в Съвета за сигурност, съобщиха източници на Клуб Z. На първо място продължава да е бившият португалски премиер Антонио Гутереш. Ето и резултатите от гласуването - подредени съответно "насърчавам", "не", "нямам мнение"

Антонио Гутереш: 11-3-1
Мирослав Лайчак: 9-5-1
Ирина Бокова: 7-5-3
Вук Йеремич: 7-5-3
Сусана Малкора: 7-7-1

Сърджан Керим: 6-7-2
Хелън Кларк: 6-8-1
Данило Тюрк: 5-6-4
Наталия Герман: 2-12-1
Кристиана Фигерес: 2-12-1

Бързият анализ показва, че българката не е прибавила гласове, а двама от негативните са станали "без мнение".  Двете постоянни членки  - Великобритания и САЩ, продължават да бъдат против.

След първите две гласувания в Съвета за сигурност на първо място за избор на нов генерален секретар бе  Антонио Гутереш. До 2015 година той бе Върховен комисар на ООН за бежанците. Въпреки че много се говори в публичното пространство, че наследник на Бан Ки Мун вероятно ще е жена, и вторият след Гутереш беше мъж - бившият словенски президент Данило Тюрк се класира при първия кръг от гласуването, а на втория застана бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич. Сега преднина е набрал Лайчак. Ирина Бокова бе на трето и пето място на първите два тура.

Изборът на генерален секретар на ООН става при закрити врата с гласовете на членовете на Съвета за сигурност на Световната организация. Те пускат бюлетина с "подкрепям", "не подкрепям" и "въздържал се". За да бъде одобрен кандидатът, трябва да няма нито един глас "не подкрепям". А Лондон вече твърдо заяви, че по никакъв начин няма да даде глас на Бокова. Резултатът от вота се съобщава само на посланика на съответната страна. Общо 15 души гласуват - толкова са страните, представени в Съвета за сигурност. Мандатът на Бан Ки Мун изтича на 31 декември т.г. 

Ето как беше разпределението на бюлетините във втория тур:

Антониу Гутереш - 11-2-2

Вук Йеремич - 8-4-3

Сусана Малкора (Аржентина) - 8-6-1

Данило Тюрк - 7-5-3

Ирина Бокова - 7-7-1

Сърджан Керим (Македония) 6-7-2

Хелън Кларк (Нова Зеландия) - 6-8-1

Кристиана Фигерес (Коста Рика) - 5-8-2

Игор Лукшич (Черна гора) - 2-6-7

Мирослав Лайчак (Словакия) - 2-9-4

Наталия Герман (Молдова) - 3-10-2