Световноизвестният тенор Пласидо Доминго се появи в сряда при откриването на новата Дубайска опера. Тя се намира в подножието на най-високата кула в света и има претенцията да разшири културните хоризонти в емирството от Персийския залив. Прочутият испанец пял пред около 2000 зрители, според организаторите. Медиите не бяха поканени. Залата била претъпкана, не се предлагаха никакви билети, добавят те, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Това бе първото представление в залата, построена в подножието на Бурж Халифа, най-високата кула в света, която се издига на 828 метра височина. Сградата на Дубайската опера със стъклена фасада, прилича на лодка доу - арабски морски съд с вдигната задна част - каквито се използват и сега в местния воден транспорт.

Първият спектакъл „отваря нова ера за културата и изкуството в Дубай”, посочва в специално съобщение главният директор на операта Джаспър Хоуп. Официалното откриване на Дубайската опера трябва да стане по-късно тази година, след като приключат определени дейности, свързана с изграждането на сградата, включително зелените площи и ресторанта - тераса най-отгоре. Залата с 2000 места, оборудвана с ложи на две нива, може да се променя. Тя може да бъде използвана като театър, концертна зала, или като място за банкети и други събития, според интернет сайта на операта.

"Насърчаването на културата винаги е присъствало в нашите планове за развитие и в нашата визия за бъдещето", добавя Хоуп. Над 14 милиона туристи са посетили Дубай през 2015 , привлечени от неговите луксозни хотели и увеселителни паркове.

Досега само една опера е отворила врати край Персийския залив. Това стана през 2007 г. в Оман, където султан Кабус е известен като ценител на класическата музика.

Дубай има амбицията да бъде "един от най-добрите градове в света" и за да постигне това, той трябва да предложи "същото като Лондон или Ню Йорк, включително и на артистичната сцена”, обяснява Тала Бадри, директорка на частния Център за музикални изкуства. Според нея, операта "ще даде възможност на Дубай да се закотви здраво на световната музикална сцена".