Христо НИКОЛОВ

Скандал се разрази още преди да е приключила проверката на пенсионните фондове и застрахователните компании у нас.

Комисията за финансов надзор (КФН) изключи днес „РСМ България“ ООД от списъка на независимите външни експерти, които от 15 юли т. г. започнаха прегледа на активите на пенсионните дружества, както и на балансите на застрахователите. Причината – надзорът е разкрил злоупотреби от страна на „РСМ България“ с имената на ръководители на екипи, актюери и други лица във важните прегледи.

Разследването

Разследването на КФН и Управляващия комитет на прегледа е показало, че в документите, предоставени от „РСМ България“, има съществена невярна информация.

Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на външните консултанти.

Припомняме, че кандидатите бяха задължени да ангажират за проверките международни екипи с висока квалификация и опит. От КФН са открили, че на редица подадени от „РСМ България“ международни партньори не им е било известно да са включени в прегледите у нас. Някои чужденци посочили, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях, а други дори заявили, че подадените биографии са неверни.

В допълнение се установило, че „РСМ България“ продължава да отчита пред КФН, че тези лица извършват работа в прегледите, което в рамките на разследването било категорично опровергано от същите хора.

Разследването на комисията е било разширено и към други външни проверяващи, но злоупотреби там не са открити.

Кого проверяваше „РСМ България“?

„РСМ България“ беше предпочетена за външен проверяващ от 9 пенсионни фонда – по три на „Съгласие“, „ЦКБ-Сила“ и „Алианц“. За първите две пенсионноосигурителни компании се смята, че са свързани със собствениците на „Химимпорт“.

Голяма част от застрахователите също се обърнаха към „РСМ България“ - „Армеец“, „Бул инс“, „Евроинс“, „Лев инс“, „Алианц България“, „Съгласие“, „ЦКБ живот“, ЕИГ Ре, „Енергия“, „Животозастрахователен институт“ и „Здравноосигурителен институт“.

Общото между клиентите на „РСМ България“ е, че повечето са собственост на български бизнесмени.

Отстраненият проверител също така е сред компаниите, които се готвеха да участват в предстоящите стрес тестове на пенсионни фондове и застрахователни компании.

Целта на всички тези прегледи и тестове е същата като на приключилите проверки в банковата система – да се изясни какво е състоянието на дружествата, управляващи парите ни за пенсии (9,8 млрд. лв.) и предлагащи различни застрахователни продукти.

Какво следва

Застрахователите и пенсионноосигурителните дружества са длъжни незабавно да прекратят договорите с „РСМ България" и да изберат нов проверяващ от одобрения списък, уточняват от КФН.
Комисията ще предаде на съответните компетентни органи резултатите от разследването, за предприемане на съответните правни действия срещу отговорните лица.

„РСМ България“ беше избрана в списъка на фирмите за преглед на активите по времето на бившия председател на КФН Стоян Мавродиев. В края на юли т. г., след изтичане на мандата на Мавродиев, един от най-важните регулатори в държавата бе поет от Карина Караиванова, дотогава зам.-министър на финансите.

„Тъй като целта на прегледите съгласно мандата от парламента е да се повиши доверието в застрахователния сектор и в сектора на пенсионните фондове, не виждаме друг начин освен отстраняването на „РСМ България" от процеса на извършване на прегледи и стартираме процедури за избора на надеждни международни проверяващи, които да я заменят. Независимо от всичко, сме решени да финализираме прегледите преди края на тази година", каза днес Караиванова.

Реакцията

От офиса на „РСМ България“ изпратиха по-късно днес позиция по случая. В нея се казва, че дружеството няма никаква информация относно "проведеното така наречено разследване", нито за заключенията, нито за неистинските данни, за които са обвинени.

 „РСМ България“ ООД ще извърши вътрешна проверка във връзка с констатациите на КФН и изключването на дружеството от списъка на независимите външни проверяващи. Категорично отхвърляме обвиненията. Смятаме, че има тенденциозно отношение от страна на ръководството на регулатора. Възложената ни работа по прегледите на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи е извършена и докладите са предадени в срок. До момента по никакъв начин не е имало индикации за проблеми. От страна на КФН не са искани от нас допълнителни документи, се казва в изявлението на компанията.

От „РСМ България“ посочват, че са член на RSM International, която е шестата по големина в света международна организация на независими компании, предлагащи независим финансов одит, бизнес консултации, консултации в публичния сектор и др.