Заинтересовах се от така наречения "Нов учебник по родинознание". Уви, оправдаха се най-лошите ми очаквания. По-тъжен пример за елементарна фенщина в стил KLETA MAJKA BALGAIQ и GORD SAM CHE SAM BALGARIN, отдавна не бях виждал.

Няма да му правя детайлен разрез. Само ще спомена няколко примера, за да не съм голословен. Още в увода се стартира с ударното "по нашите земи се създава човешката цивилизация". Ми така де, Тутраканската селищна система е враг номер едно още на динозаврите. Египтяните са леко притеснени. Вавилонци си режат вените. Уфф, сори, фактически тези цивилизации вече са били велики и са изчезнали, когато ние още сме били мокър сън на гърба на потен кон. Даже китайците обмислят да си срутят стената.

Целият наратив в така наречения Учебник е в подобен стил. Рядко има дати, рядко има факти, предимно се използват прилагетелни за описание на българите като могъщи, велики, многобройни, страховити и т.н. Всичките ни противници са вероломни, страхливи, глупави, алчни и т.н. Има и неизбежната манипулация, че сме българи, но и сме славяни и затова сме близки с руснаците. Фактически цялата ни история е представена като нескончаем низ от битки и пиене, и оплакване от подли съседи. Сякаш няма да възпитаваме децата като граждани на света, а като членове на черна банда, мада фака, разбираш ли.

Материалът прилича повече на рекламна брошурка за IZKONNITE BALGARSKI ZEMI, подготвена от ведомството на министър Ангелкова, отколкото даже на елементарен опит за Учебник. Защото липсва основно нещо - правдивост. Желанието на много хора да оправдаят живота си със световен заговор как сме били велики, но сме нямали късмет и другите са ни прецакали, е не само тъжно. Изключително вредно е. Защото създава вредни рефлекси. Създава рефлекс да седиш, да се оплакваш, да страдаш по миналото и да не правиш нищо, за да промениш бъдещето. И след това да гласуваш за политици-измамници, които само обещават как ще те оправят. И те те оправят. Ама то бой и оправяне не се връщат. Не знам дали авторът си дава и бегла сметка, как налива вода във воденицата на популизма, кретенската форма на национализъм и началото на цивилизационен нихилизъм. Нищо чудно възходът на Хитлер да е тръгнал с някакъв подобен учебник, който да е възхвалявал славното тевтонско минало и как Франция и Англия са виновни за всички беди на героичния германски народ. Ох, чакайте, май точно това са речите на Хитлер, с които печели, нали?

Единственото по-тъжно нещо, което може да се направи, е да се издигнат статуи на всички български ханове, например около НДК. Тъкмо идва Председателството ни и всичките от скапаната Европа ще може да ни видят какъв героичен народ сме. Не е правилно Македония да има такъв патрЕотичен площад, а ние не. И толкова много паметници, а ние само няколко. И то разпръснати. Колко непатриотично. А вместо шадраван може да се сложи огромно поле с въглени, за да има непрекъснато нестинарски танци. Все пак, нали, изконна българска традиция. И вместо децата да си губят времето с глупости като училище, само ще четат този Учебник за героичното ни минало и ще ходят по жаравата. Патриотично ми става.

За да съм в крак с новите тенденции, след като има учебник по "История, каквато я искаме", предлагам и още няколко учебника:

1. "Математиката, каквато я искаме". В него ще се учи, че 2+2 дава различен резултат, в зависимост на кой балък продаваш долари.
2. "Биологията, каквато я искаме". В него ще се учи, че лекарствата са измислица на Елюменатите и всички болести може да се лекуват с тинктура от козя урина.
3. "Химията, каквато я искаме". В него ще се преподава скритата истина на формулите как метиловият алкохол може да се разрежда с вода и да се пие в неограничени количества по родолюбивите Ол-Инклузиви на GORDI BALGARSKI BIZNESMENI.
4. "Физиката, каквато я искаме". В него ще се преподава как гравитацията, ускорението и сцеплението са кретенски закони, писани от глупави депутати и не важат за всеки горд собственик на черен мерцедес.
5. "Географията, каквато я искаме". В него ще се разобличава интелектуалната заблуда, че Земята е кълбо. Какво кълбо, бе, я съм си стъпил на изконната права земя и ник'ви кълбета не могат да ме объркат. Щото как ще киснат с надолу главата ония заплеси у Австралията. И ще има помощно средство - "Глобус на България". Първият в света. А и във Вселената. Щото, нали, и ние сме дали нещо на света. А и сме най-древните. Преди динозаврите. Даже преди македонците, което си е доста трудно.
6. "Социалните науки, каквито ги искаме". Накуп. Щото няма какво да си губим времето. Ще се преподават само истините. Като: Батките са основна движеща сила. В живота и в политиката. Цайсатите ще ги подритваме. А женската е най-добрият приятел на човека. След кучето, разбира се. И автомобилът.
Може да изпратим човек да стъпи на Слънцето. Даже ще изпратим двама човека. Добре де, може човек и жена (виж последния учебник). За да сме по-напред и от Северна Корея, които изпратиха само човек.

За съжаление, авторът на Учебника е най-малко виновен. Ето и няколко тъжни предпоставки за цялата ситуация:

1. Факт е, че настоящите учебници са ужасяващо зле. Няма отговор защо пореден министър и поредно правителство дават пари на няколко "академични авторски колектива" да правят сложни и обременяващи текстове. По думите на сегашната администрация: "Има 6 /шест/ учебника, но те казват почти едно и също." Даже въпросът не е Защо, а Колко. Пари, да не си помислите друго.
2. Провал в много сфери на администрацията. Тя е призвана да изследва какви нормативни уредби са необходими, за да върви държавата и хората по-добре. Както има забрана да се използва думата "университет" по всякакъв повод, защо няма забрана да се използва думата "учебник" за всяка рекламна брошура. Има наредба кой и как одобрява учебници, но не и забрана да си кръстиш книжлето така.
3. Тотално предателство на интелигенцията. Предпочетоха да останат верни на идеологиите, а не на истината. Позор. Усеща се липса на честен разговор по историята ни. Не е срамно да се признае каква е истината зад някои събития. Само така ще ги преглътнем и ще продължим напред.
4. Липса на подкрепа и интерес към истинските "научно-популярни" книги. Където на разбираем език и достъпен език да се разказва истинската история. Или физика, химия, математика и т.н.
5. Дозиране на патриотизма. Никой политик или академик не пое отговорност да се изправи и да развенчае "псевдо-патриотите". Все пак сме 2016г. Не 1916г.
6. Хората предпочетоха да търсят убежище в "героичното историческо минало на великия, но без късмет" народ. А не в силата на личната отговорност, взимането на решения и мечтите за бъдещето.

Всичко, което ни се случва е част от нас. И от решенията, които взимаме сега. Да, и малко история. Но малко. Не затъвайте в историята. И личната, и държавната, и вселенската. Няма смисъл. На бъдещето не му пука.

P.S. Знам какво ще предизвика горният текст. Харесвам страната ни. Мразя политиците ни. Харесвам умните хора, даже да имат различно от моето мнение. Мразя глупавите хора, даже да са съгласни с мен. Останах тук, въпреки че можех да се преместя. Очилат интелектуалец съм, с горе долу добър английски, информатик по образование, но комуникатор по професия. Можех да си намеря работа и другаде. Избрах да живея тук. Съзнателен избор. С всичките плюсове и минуси на този избор. Сам си нося отговорността за този избор. Не се оплаквам, не се хваля, само констатирам. И знам, че с по едно малко действие на ден мога поне малко да допринеса за намаляването на ентропията. И това правя. И ми се струва по-добре за днешна България и за бъдещето ни, ако всеки един от нас прави така. А не потъва в наивни приказки за "славно минало".

------

Бел. ред.

Фейсбук поста на Любомир Аламанов препечатваме със съгласието на автора. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.