Друго си е да имаш другар - в живота или в еволюционния си път. Хората сме се сдобили с няколко - кучета, котки, и други. Преди модерните времена, а и в много случаи днес, те не са просто нещо, което да мачкотим и да храним - имали са си работа в ежедневието ни. Взаимна полза. Симбиоза.

Много животни влизат в подобни партньорски отношения - всички печелят нещо, никой не вреди на другия.

При някои видове ракът отшелник също има подобна връзка с актиниите - нисши мешести, които жилят като медузи, но често живеят прикрепени като корали. Някои от тях се прикрепят към раци. Мекотелите получават храна, защото ракът отшелник е далеч по-подвижен от тях, а той получава защита - малко риби биха посмели да го гризнат, когато е целият осеян с жилещи пипала.

Но това не са нормални симбиотични отношения. Хората например са в симбиоза с милиони бактерии, които помагат на определени функции на тялото ни. Но не можем да си ги избираме, познаваме или харесваме... Софтуер "Поговори си с бактериите" все още не е измислен.

Между рака отшелник и неговите актинии има обаче специална връзка - както е известно, всеки такъв рак сменя черупката си, когато порасне. И, разбира се, своите актинии. Както ще видите на следващото видео, той внимателно ги убеждава да се откачат от старата черупка и да се лепнат на новата.

Актинията няма да го направи за никой друг, освен своя рак отшелник - човек може да я убие, но не и да я свали доброволно.