Григор Димитров приключи участието си в последния за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на САЩ по тенис. На осминафиналите българинът понесе тежка загуба от поставения под номер 2 Анди Мъри с 1:6, 2:6, 2:6 за малко повече от 2 часа.

Това е седма победа за шотландеца от общо 10 изиграни двубоя с най-добрия ни тенисист. Въпреки предварителни очаквания и надежди за оспорван двубой на централния корт “Артър Аш”, Мъри показа, че се намира във формата на живота си и не остави никакъв шанс на своя съперник.

От своя страна Григор допусна твърде много грешки и не успя да намери своя ритъм на игра. Все пак с достигането си до осминафиналите 25-годишният Димитров продължи с възходящото си представяне в последно време и през следващата седмица ще се предвижи с няколко места в световната ранглиста.

А двубоят започна добре за българина, който получи две възможности за пробив още в откриващия гейм на първия сет. С много мощен сервис обаче световният номер 2 отрази опасността и в крайна сметка спечели подаването си, за да поведе с 1:0. Димитров моментално възстанови равенство на свой сервис, след което Мъри отново излезе напред за 2:1.

В четвъртия гейм шотландецът реализира и първия пробив в мача, след което го затвърди при своето подаване за 4:1. До края на сета Мъри успя да пробие още веднъж сервиса на Григор и да затвори първата част с убедителното 6:1.

Доминацията на олимпийския шампион от Рио де Жанейро продължи и във втория сет, в който поведе с 3:0. В четвъртия гейм Димитров успя да върне един пробив, прекъсвайки серията от 8 поредни спечелени гейма на своя съперник. За негово съжаление обаче още при следващото си подаване хасковлията позволи отново да бъде пробит за 1:4. В тези минути, въпреки че търсеше да се върне в мача, Гришо продължи да допуска твърде много грешки и с това допълнително улесни задачата на шотландеца, който удвои аванса си след 6:2.

Третият сет отново започна по възможно най-лошия начин за първата ни ракета. Димитров допусна пробив в откриващия гейм. Пред него се откриха две възможности за брейк при подаването на Мъри, но за кой ли път в този мач началният удар на британеца го спаси и той подпечата преднината си за 2:0. Брилянтната игра на шампиона US Open от 2012 г. продължи и той спечели следващите два гейма, за да поведе с внушителното 4:0. Това напрактика сложи и точка на спора, като в крайна сметка Мъри затвори срещата след 6:2 в своя полза.

В следващата фаза световният номер 2 ще срещне Кей Нишикори. Японецът си осигури място сред най-добрите осем след победа с 3:0 сета (6:3, 6:4, 7:6) над 37-годишния ветеран Иво Карлович от Хърватия.

Григор Димитров напуска Ню Йорк със 180 точки и 235 000 долара в сметката си.