Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за продажбата на медии, собственост на Ирена Кръстева, на ирландското дружество Media Maker Limited. Капиталът на придобиващото дружество е изцяло в ръцете на един собственик – Патрик Халпени.

Според анализите на антимонополния регулатор сделката не представлява концентрация.

Компанията на ирландския бизнесмен ще е новият собственик на вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, издателствата „Експрес БГ“, „Пресмаркет“ и „Компакт Меридиан“, което издава в. „Меридиан Мач“. Тези дружества са изцяло собственост на холдинга „Нова българска медийна група“ и се представляват от Ирена Кръстева.

Допълнително в сделката е включена и издателската къща „Борба“ от Велико Търново, в която собствеността на капитала е разпределена по равно между „Нова българска медийна група“ и Николай Томов.

Дружеството, което издава регионалния вестник "Борба", се представлява от Кръстева и Томов. Media Maker Limited ще придобие само 50% от капитала на издателската къща, става ясно от съобщението на КЗК.

Халпени познава българския медиен пазар. Той е бивш шеф за България на компанията Communicorp, която е собственик на "БГ Радио" и "Радио 1".