"Това не е така", ясно и лаконично отговори говорителят на Путин на въпрос по повод информациите в някои български медии, че Меркел предложила на Путин да се издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН и руският президент се съгласил, предаде ТАСС.

Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи, информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа.

Това заяви преди него говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, отговаряйки на въпрос на ТАСС относно съобщенията в българските медии, че канцлерката Ангела Меркел била уговорила руския президент Владимир Путин да подкрепи като кандидат от България на поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатата по-рано от София Ирина Бокова.

"Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг кандидат от България, а не за издигнатия официално", каза Захарова. "Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи", добави тя.

"Ние видяхме тези публикации в българската преса относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите, а българското правителство планира да промени своето решение и да преназначи кандидат под натиска на някакви външни играчи. Това не може да бъде определено по други начин, освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри", подчерта говорителката на руското външно министерство.

Както Клуб Z писа в събота, на извънредно заседание на Министерския съвет във вторник се очаква българското правителство да издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. В някои български медии се появи информация, че Меркел е съгласувала смяната с Путин и той се бил съгласил. Аргументът за смяната е, че досегашната официална кандидатка на България Ирина Бокова очевидно е изчерпала възможностите си, защото в петте гласувания за нов генерален секретар тя е достатъчно далеч в надпреварата, за да бъде избрана. Както е известно бъдещият шеф на ООН трябва да бъде избран без нито един глас "против" от страна постоянна членка на Съвета за сигурност. А Великобритания заяви категорично, че никога няма да подкрепи Бокова.

Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от Бан Ки-мун, остава свободен от 1 януари.