Южна Корея има превантивен план за масиран удар срещу столицата на Севера Пхенян, разкри местната агенция "Йонхап". Това ще е реакцията на Сеул, ако Ким Чен Ун реши да изстреля ядрено оръжие към Юга.

Азиатската държава има готовност да изсипе солидно количество ракети "земя-земя" с обсег 300, 500 и дори 1000 километра. Те обаче ще са с конвенционален заряд - Южна Корея няма ядрено оръжие.

"Всеки район на Пхенян, особено тези, където се намира севернокорейското държавно ръководство, ще бъде напълно унищожен от балистични ракети и снаряди, веднага щом Северна Корея покаже и най-малкия признак за използването на ядрени оръжия. С други думи, столицата на Севера ще се превърне в пепел и ще бъде изтрита от картата”, обяснил източник от южнокорейското военно министерство пред "Йонхап".

Според друг източник пък във военното министерство имало специално подразделение, което да разработва методи за бързо и ефективно елиминиране на севернокорейското държавно ръководство.

Тоталитарният север демонстрира преди дни нова бомба със заряд около 10 килотона, най-мощният тест на ядрената им програма досега. Това предизвика остра реакция от световната общност, както от страна на ООН, така и от САЩ, Китай и други държави в региона.