Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков коментира пред БНТ актуалния скандал с т.нар. "Царски конюшни" в София, заради които областният управител на столицата Веселин Пенев подаде оставка. Той припомни, че отношението на властта към тази сделка е било много по-категорично, отколкото позицията на правителството към един друг имотен скандал в София - този за дипломатическия клуб в "Бояна".

"Много е важно да се прави разлика в отговорностите на институциите и властите. Какви се тези раздавания на присъди от г-н Цветанов? Думите на г-н Цветанов, съдържащи упрек, обикновено завършват с осъдителни присъди за България. За да повярваме в искреноста на борците за справедливост трябва да видим същата пламенност и за "Бояна", каза Трайков.

За пореден път Трайков заяви, че е кандидатура на Гражданския съвет на Реформаторския блок и не е търсил изрично подкрепа от партиите в Блока.

Според Трайков правителството не действа искрено по темата АЕЦ "Белене". Той каза, че все още никой от Министерството на енергетиката дори не е отишъл в Русия, за да види дали там наистина са произведени реакторите, за които ни искат пари. Според Трайков за т.нар. газов хъб "Балкан" си заслужава да се работи, защото чрез него България може да материализира географското си положение.

"Това ще доведе до по-голяма междусистемна свързаност. Стига парите да не вървят преди мисленето", каза Трайков.

Той отбеляза, че е гледал репортаж от събитие, на което кандидатът на БСП ген. Румен Радев държи реч, а хора тъпчат знамето на ЕС и развяват руски знамена.

"Какво ще дойде като бъде съсипан ЕС?", попита Трайков.

И си отговори - визи и война.

"Ген. Радев от една страна казва, че поддържа НАТО. Руските патриоти не мисля, че могат да бъдат сериозни опоненти на българските патриоти, Очевидно не могат да бъдат и съюзници. Държавният глава трябва да бъде балансьор, но не и задкулисен кукловод", каза още Трайков.

Той разкритикува правителството за това, че все още бившият енергиен министър Румен Овчарова е представител на държавата в "Лукойл", а друг бивш енергиен министър на социалистите - Петър Димитров, е в ръководството на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци".

"Прокуратурата мълчи по твърде много въпроси, за които хората чакат да чуят гласа й. И говори по други въпроси, които звучат във фалшива октава", каза още Трайков.

И заяви, че като държавен глава ще работи за довършване на съдебната реформа.