Какво е нужно на първокласника, за да прекрачи за първи път училищния праг, жаден за знания и изпълнен с любопитство? Дни преди първия учебен ден за най-малките зам.-директорът на 118 СОУ „Академик Людмил Стоянов” Яна Аврамова посочи пред БГНЕС всички материали, които трябва да се носят от учениците в първи клас.

По Български език

основното е букварът, който ще е в пакета от учебници – подарък от всяко едно училище. Основният пакет учебници винаги се подарява на първокласниците за започване на учебната година. По български език е съответният буквар, има и учебна тетрадка.

Родителят ще трябва да закупи тетрадки с тесни и широки редове – 2 броя, и тетрадка „Фея”, тя е за заниманията, които са след обяд и по нея се работи допълнително. Тя е сред помагалата, които се купуват.

Родителите трябва да подсигурят и червени, и сини квадратчета, които се правят от цветна хартия за гласните и съгласните. По този начин на децата ще им е много лесно да научат кои са съгласните и гласните от различните квадратчета, които трябва да са 3 см на 3 см. Трябва да има 10 броя сини квадратчета и 10 броя червени.

За българския език ще трябват още цветни моливи, черен молив, гума и острилка. Това са задължителните неща за самите часове.

 

По математика

на първо място фигурира учебникът по математика, който е от пакета-подарък учебници, учебна тетрадка, тетрадка с широки квадратчета – отново 2 броя, по която ще се работи. Тетрадка „Фея” отново за занималнята. Карти с цифрите от 0 до 20, закупуват се от книжарница, цветни моливи, черен молив, гума, острилка, линия и триъгълник, уточнява Яна Аврамова.

 

Предметът Околен свят замества Родния край.

За предмета Околен свят трябват учебник, учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас с бели листа, цветни моливи, черен молив, гума и острилка.

 

По предмета Музика

единствено е необходим учебникът, който е от пакета учебници.

 

По предмета Изобразително изкуство

са необходими учебникът, Блок номер 4, могат да се закупят 5 броя блокчета номер 4 за цялата учебна година (горе-долу), пастели, цветни моливи, флумастери, ножица, лепило, пластилин с дъска и ножче, гланцов блок, акварелни боички плюс четчиците. Самите четки трябва да са плоски и обли, съд за вода за четките.

 

Новият предмет за първи клас е Технологии и предприемачество

При него основното на първо място е учебникът, ножица, лепило, тиксо, линия, гланцово блокче, цветни моливи, флумастери, бои и четки, кабърчета, игла, конец. Това са материали за отделните часове. Всеки път класният ръководител ще казва какво е необходимо за тези часове, каза още зам.-директорът.

По физическо възпитание и спорт, както и за модула „Подвижни игри”, който е допълнителен час към физическото възпитание и спорт

За него в 118 СОУ се изисква бяла тениска, гуменки или маратонки, по възможност с лепенки, за да имат възможност децата да се преобуват по-лесно, къси панталонки, клин или анцуг, зависи от сезона.

За часа на класа, който ще се провежда един път в седмицата, в първи клас се практикува с „Азбука на правилата”. Има си учебник, отново се ползва черен молив, цветни моливи, ножица и лепило.

За въведените новости по Закона за предучилищното и училищно образование, Аврамова обобщи, че от тази година учениците от 1 до 3 клас няма да бъдат оценявани с количествени оценки, каквито са по шестобалната система, а само с качествени оценки.

Хубавото е, че за мотивация на всяко едно дете от класа класният ръководител, при проверка на съответните тетрадки, ще записва оценката под формата на „Браво” или емотикон – човече, което е нарисувано от класния ръководител, или ако трябва нещо допълнително, което трябва да направи детето като умения, ще има - да кажем - леко начумерено човече. В никакъв случай няма да се поставят оценки по шестобалната система, отбеляза Яна Аврамова.

В 4 клас вече оценките ще бъдат и качествени, и количествени, допълни още зам.-директорът. Друга новост е, че учениците от 1 до 4 клас няма да повтарят учебната година.

Във връзка с телефоните и с това дали едно дете може да носи телефон в училище, Аврамова каза, че в тяхното 118 СОУ е много важно да не се използват телефони по време на часовете.

Телефоните задължително се изключват по време на час. Те се ползват по време на междучасие и то ако наистина детето има някаква належаща нужда да позвъни по телефона, но не и без причина.

В нашето училище има униформи с цветовете синьо и жълто. Те са препоръчителни, но в някои училища вече е наложено задължително децата да бъдат с униформа”, добави още Аврамова.