"Мандатът ми бе белязан от неочаквано събитие, както обикновено се получава с мандата на всеки посланик. Въпреки опитите ни да планираме, се изправяме пред непредвидими обстоятелства".

Така започна заключителната реч на посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан.

"В моя случай това бе опитът да се фалира предприятието "Белведере", като за тази цел се използва съдебната система. Сега ще кажа на всички тези, които тогава казаха, че казаното от мен не е дипломатично: Скандалът не произтече от моите думи, а от това, че всичко казано, бе вярно"

Посланик Дьо Кабан призна, че по принцип не е допустимо дипломат да говори така, но припомни също, че не е допустимо страна от Европейския съюз да позволява подобни неща. Той припомни, че в резултат на неговите думи съдия Румяна Ченалова е била отстранена от съдебната система, а изтеклите записи от нейните разговори с бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева са заинтересували всички, "с изключение на споменатите".

"Изключително нагло е – нито й бе предявено обвинение (на Ченалова - б.р.), нито на някой друг", припомни посланикът.

Ксавие дьо Кабан заключи темата, че "превратностите на 2015-а година и провалът на съдебната реформа показаха, че статуквото е много силно и съпротивата е много силна".

"Авторитарните режими първо се опитват да превземат съдебната власт. Виждаме го в някои съседни държави. Свободните хора се стремят към система, която да гарантира, че конфликтите ще бъдат разрешавани само по мирен път, с преговори или с помощта на неутрален арбитър – съдия. Това е основната разлика с тоталитарните режими".

Комунизмът като идеология претендира, че ликвидира конфликтите, напомни през смях Дьо Кабан. И допълни, че не съществува такъв режим, който да налага истината си без насилие.

"Защо ви говоря толкова за комунистическия режим? Защото този режим е в основата на проблемите ви днес".

Докато описваше недостатъците на тоталитарните режими, той определи 9-и септември като мрачна дата в българската история.

"Слабоумието не е проблем само по себе си, стига да не е на власт".

Най-големият проблем на България, според посланика на Франция, е липсата на изследване и осъждане на комунизма.

"Тази липса позволява на избягали банкери и на други, които скоро може също да избягат, да ограбят милиарди... Тази липса позволява на политиците да избират един 33-годишен олигарх за шеф на службите, само защото е верен на един бивш ръководител от Държавна сигурност".

Всичко това кара младите хора да напускат България, заключи дипломатът. Той каза, че при срещите си с млади българи винаги казвал: 

"Ако емигрирате, ще оставите страната си на Пеевски".

Ксавие дьо Кабан се извини на всички ученици от училища с преподаване на френски език, които не е успял да посети лично. Финалът:

"Аз вярвам в България. Вярвам в бъдещето на България, защото вярвам в младите поколения".

Последваха ставане на крака и аплодисменти от залата. 

Водещият на сибитето Соломон Паси предложи "Ксавие да бъде изкаран на бис като посланик".

ОЧАКВАЙТЕ ПО-КЪСНО ЦЯЛОТО ИЗКАЗВАНЕ НА КСАВИЕ ДЬО КАБАН В КЛУБ Z

„Равносметка на мисията и надеждите ми за България", е заглавието на събитието, което се провежда в столичния хотел Балкан.

"След успешното приключване на дипломатическия си мандат в България, посланикът ще обобщи резултатите от дипломатическите си усилия в България и надеждите му за бъдещето на страната ни", се казва в анонса. Събитието е организирано от Атлантическия клуб в България.

ВИДЕО ОТ СЪБИТИЕТО