Едуарду Куня - човекът, инициирал свалянето от власт на бразилската президентка Дилма Русеф, също падна жертва на политически скандал, съобщи в. "Гардиън". Той бе отстранен от долната камара на Конгреса и получи забрана да се занимава с политическа дейност в продължение на 8 години. Обвиненията срещу него са лъжесвидетелстване, корупция и възпрепятстване на правосъдието. Той губи парламентарния си имунитет и може да подлежи на наказателно преследване.

Куня падна точно две седмици след отстраняването на Дилма Русеф, чийто инициатор бе самият той. При това за махането му гласуваха цели 450 депутати. Едва 10 бяха на негова страна. Девет народни представители се въздържаха.

Падането му бе по-тежко от това на Дилма Русеф, отбелязва "Гардиън". Довчерашната президентка поне си запази правото на политическа дейност.

"Това е цената, която плащам, задето освобождавам страната от Партията на трудещите се. Те ми вземат таксата за процеса по импийчмънт. Утре ще дойде вашият ред", каза Едуарду Куня пред парламента.

Той бе председател на долната камара на Конгреса само допреди два месеца. И в това качество започна процедурата по импийчмънт срещу Дилма Русеф. Но подаде оставка от поста си, след като етична комисия започна разследване срещу него за корупция.

Самият Куня е обвиняван от прокуратурата, че е укрил в швейцарски банкови сметки 16 милиона долара., придобити по нелегален път.

Едва пред пет месеца депутатите съпартийци на Едуарду Куня крещяха „Затвор!“ по адрес на Дилма Русеф и кръстосвааха пръстите на ръцете си, като имитираха решетки. Сега същите тези хора крещяха същото и показваха същите знаци към него.