"Европа е преди всичко съюз на ценности. Останем ли само в геополитиката и тесните национални интереси, се връщаме обратно в 19 век“, предупреди президентът Росен Плевнелиев при откриването на 12-ата Среща на президентите на страните от групата „Арайолуш“ в Пловдив. Това са президентите на парламентарните републики от Европейския съюз, т.е. тези без правомощия в изпълнителната власт.

Днес не е време за национален егоизъм. Нито една от кризите не е по силите на националната държава. Единственото устойчиво решение е общоевропейското решение,“ каза Плевнелиев.

Според него, единственото оръжие на ЕС днес са интеграционните процеси. Росен Плевнелиев призова за нови инициативи за интеграция и даде примери:

- Европейски енергиен съюз,

- Европейска отбранителна инициатива,

- Европейски цифров съюз,

- Ново разширяване към Западните Балкани.

Росен Плевнелиев коментира, че днес се сблъскват Европа на 19 век срещу Европа на 21 век и има завръщане към погрешни идеологии от миналото като ненаучен урок от историята.

„Европейският съюз изглежда слаб и разделен. В него протичат не една, а 11 кризи. Най-лошата – моралната криза, която се изразява в оспорване на европейските ценности“.

Според българския президент, за първи път от Втората световна война насам сигурността в Европа е тотален приоритет, а прекалено много европейски политици прекрачват границата на популизма.

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев в България са президентът на Федерална република Германия Йоахим Гаук, на Италия Серджо Матарела, на Латвия Раймондс Вейонис, на Малта Мари-Луис Колейро Прека, на Полша Анджей Дуда, на Португалия Марсело Ребело Де Соуза, на Словения Борут Пахор, на Унгария Янош Адер и на Финландия Саули Нийнистьо.

През 2015 г. в Германия страната ни единодушно бе определена за домакин на следващата среща на групата „Арайолуш“. В рамките на форума в Пловдив и София държавните ръководители на парламентарните републики в Европейския съюз ще обсъдят бъдещето на обединена Европа и на Балканите, както и предизвикателствата, пред които сме изправени днес – миграционната криза, борбата с тероризма, Европа след Брекзит.

Утре участниците в срещата на най-високо равнище ще дадат съвместна пресконференция в Дом 2 на Резиденция „Бояна“ в София.