Повече от час следобедна дрямка може да е сигнал за диабет тип 2, установиха японски учени, съобщи БиБиСи. Те са работили с данни за над 300 000 души.

Изследователите от Токийския университет са представили труда си на среща на Европейската асоциация за изучаване на диабета в Мюнхен. 

Хората, които са спали през деня повече от 60 минути, са имали 45% риск за втория тип диабет, т.нар. инсулинонезависим, при който има висока кръвна захар, но не пълна липса на инсулин, както е при тип 1.

Според японците и британските им колеги, това не означава, че следобедната дрямка е вредна. Но тя може да е симптом за сериозното заболяване. Дългите дневни дрямки са типични при хората със сънна апнеа, защото те не почиват достатъчно добре през нощта. А това разтройство на съня е свързано с увеличен риск за инфаркт, инсулт, кардиоваскуларни проблеми и други метаболитни заболявания.

Не е случайно, че много хора, страдащи от сънна апнеа, са с наднормено тегло и над 40 г - типични и за диабетиците характеристики. Наднорменото тегло е типично за над 60% от случаите на диабет.

Възможно е, разбира се, следобедните дрямки да са пряко следствие от ранното развитие на болестта. Много от изследваните не са знаели, че са болни.

По-късите дрямки имат несъмнени ползи, установяват учените - повишава се вниманието и моторните функци