Първите стъпки към дигиталния дом са налице - умни термостати, ключове за лампи, светлини, радио, телевизори - но как ще контролираме всичко това?

С дистанционно не върви - нали е 2016 година. Последният отговор на Amazon е устройството Echo Dot, събрало с помощта на облака и съвременните технологии огромно количество функции в малкия си корпус.

Джаджата на гиганта в онлайн търговията приема команди по един начин - с микрофон. 7 на брой, всъщност. Виртуалният помощник на Amazon, подобен на Siri и Google Now, се казва Alexа, и на пръв поглед не се различава особено от конкуренцията - може да ви информира за времето, новините, да търси факти в мрежата, да напомня за събития, да ви буди сутрин, да прави списъци за пазаруване.

Но тъй като е свързан със специален облачен сървър на Amazon, той крие и други възможности - да възпроизвежда поточно аудио от услуги като Spotify и Pandora, да чете на глас електронни книги от магазина Kindle Store, да излъчва интернет радио. 

А в ролята си на домашна смартсистема може да се свързва и да управлява някои от най-популярните смартджаджи за дома - светлини на Филипс, умни ключове на Belkin, термостати на Ecobee. Когато се появяват нови на пазара, в специален магазин за "умения" - Skills - ще се предлагат специални апликации за контрол. Базата с "Умения" включва и всякакви дребни програми - образователни, музикални, новинарски и прочие, които добавят допълнителни функции към джаджата.

За разлика от първия Echo, който бе по-скъп и с по-голям говорител, Echo Dot може да се включва към всякакви колонки с кабел или Bluetooth. Можете да закупите и няколко и да ги разпределите на различни места вкъщи - микрофонът е чувствителен, но все пак улавя само команди в същата стая. Те ще се свържат в мрежа и ще реагират само там, където сте.

Всичко това получавате за впечатляващите 50 долара. Единствената "лоша" новина - можете да направите предварителна поръчка, но устройството ще бъде пратено на 20 октомври.