Руският премиер Дмитрий Медведев има вила върху площ три пъти колкото Кремъл и 30 пъти колкото Червения площад.

Това твърди Фондът за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от опозиционера Алексей Навални.

 

 

Според Фонда става дума за историческото имение "Миловка" в градчето Пльос в подмосковната Ивановска област. То е от 1775 г. и е реставрирано със средства от благотворителния фонд "Дар". Шестметрова ограда прикрива вилата. Тя е разположена върху земя с площ от почти 80 декара на брега на река Волга.

Според ФБК имотът е обзаведен по принципа на вилата на президента Владимир Путин край черноморския курорт Геленджик. И в двете имения има площадки за кацане на хеликоптери, подземни и ски съоръжения, кули и хотел.

Дмитрий Медведев. Снимки ЕПА/БГНЕС

От Фонда на Навални искат отговори на въпросите колко струва вилата, с какви пари е платена и защо се криесъществуването й.

Наталия Тимакова - прессекретарят на Медведев, призна, че това място е посещавано от премиера. Тя обаче отрече това да е негова вила или някой от семейството му да я притежава или наема.

Тимакова обясни, че Федералната служба за охрана (ФСО) избира местата, където ще отседне руският премиер, когато е на работни посещения, и че охраната й се осигурява от нейните служители. 

От самата ФСО обаче отказаха да отговорят на запитване на радио "Ехото на Москва" кой е собственикът на "Миловка" и свързани ли се той с държавни органи или чиновници. Радиото пита и на какво основание в имението се организира пребиваване на висшите руски държавници

От ФСО отговорили лаконично, че тези въпроси не са от компетенцията на ведомството.

Алексей Навални обаче твърди, че в "Миловка" е разположено подразделение на федералната служба, и то точно това, което охранява премиера. Освен това в самия град Пльос има две сгради н ФСО.

Освен това на територията на "Миловка" има средства за специална връзка. А прессекретарката на Медведев казва, че такива няма и по тази причина вилата не може да принадлежи на премиера.

Информацията за палата бе огласена дни преди парламентарните избори в Русия. Те ще се състоят в неделя и победителят, както и досега, ще бъде партия "Единна Русия", основана от премиера Владимир Путин и ръководена от Медведев.