Лидерката на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева упрекна бившия премиер Иван Костов за това, че бе изместена от първото място в евролистата на Реформаторския блок.

Пред Нова тв Кунева обясни, че според нея огромният брой преференции, получени от втория в листата Светослав Малинов (ДСБ) се дължи на призива на Костов да се гласува преференциално.

"Не се схващам като жертва на преференцията, преференция трябва да има", заяви Кунева.

Според нея хората са били убедени, че като пускат бюлетина без преференция това означава, че отбелязват първия кандидат, както е записано в Изборния кодекс за парламентарни и местни избори.

На пресконференцията в изборната нощ Кунева изрично заяви, че не се притеснява ако бъде изместена от първото място в листата. Според нея въпреки факта, че тя няма да е евродепутат, духовете в нейната партия са приповдигнати след резултатите от евровота. Активистите на ДБГ отчитали, че блокът вече е "проходил". Въпреки това обаче те били наясно, че потенциалът на формацията е много по-голям от нейните резултати на евровота и тепърва трябва да се анализира защо резултатите не са чак толкова добри.