От 2017 г. данъчните облекчения за физически лица ще се ползват само при изчистени стари борчове към държава и общини.

Възможностите за намаляване на данък общ доход ще важат, ако лицето няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната декларация. Това гласи нов текст в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, предложен от финансовото министерство.

Законът сега предоставя редица опции на гражданите да си намалят налога – при намалена работоспособност, при лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане, при дарения към здравни заведения, домове за деца, културни институти и др., при непълнолетни деца, включително с увреждания, при млади семейства, купили жилище на кредит и др.

 
В новия пакет от данъчни промени министерството предлага и още един стимул – за хора, които получават 100% от доходите си по банков път и харчат поне 80% от тези суми безкасово.

За да се ползват тези данъчни преференции догодина, физическите лица първо трябва да изчистят публичните си задължения. По закон това са държавни и общински вземания за данъци, осигуровки, установени със закон такси, суми по влезли в сила съдебни присъди, решения и определения (отнасящи се за публични вземания), суми по влезли в сила наказателни постановления и др.

За данък общ доход, например, гражданите подават годишна декларация до 30 април на следващата година и в същия срок е нужно да довнесат налог, ако се налага. Не бъди ли погасено задължението навреме, започва процедура по доброволно изпълнение, описана в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Поделенията на Националната агенция за приходите изпращат покана до задълженото лице да плати сумата в 7-дневен срок. Практиката показва, че това не става веднага, още в първите дни на май, а най-често след няколко месеца. Ако лицето отново не плати данъка или не договори разсрочване, се издава акт за установяване на публичното вземане и започва процедура по принудително изпълнение.