Малко повече от 10 дни до световното в Бразилия класациите, прогнозите, сравненията и анализите валят като стачките и протестите срещу мондиала в Страната на кафето. Фирмата за спортен маркетинг Repucom прави листа на най-разпознаваемите футболисти. 

Изследването се опира най-вече на социалните мрежи, където под внимание са взети кой колко почитатели има, колко харесвания, споделяния... От компанията са разговаряли също така с гиганти като "Найки" и "Адидас", с които мегазвездите имат многомилионни договори. Десетката се доминира от футболисти от латински произход, повечето от които се подвизават в "Барселона" и "Реал". Което едва ли може да изненада. Става въпрос само за действащи играчи, което обяснява липсата на Дейвид Бекъм, примерно.

Ето и десетката на Repucom:

1. Кристиано Роналдо, Португалия и "Реал" (Мадрид). 82 милиона харесвания на страницата му във фейсбук и 26 млн. последователи в "Туитър". Голаджията има контракти с фирми като "Найки" - за $10 млн. година, Herbalife, KFC...

2. Лионел Меси, Аржентина и "Барселона". Наскоро Меси подписа нов договор, по силата на който стана най-високоплатеният футболист в света с $27 млн. на година само от новото си споразумение с каталунците. Лео е лице на "Адидас" срещу $9 млн. годишно, Турските авиолинии, "Пепси", "Долче и Габана"...

3. Жерард Пике, Испания и "Барселона". Много висока позиция за защитник, но популярността му се дължи най-вече на това, че е мъжът в живота на певицата Шакира. Пък и поне засега Пике го играе на верен съпруг и домошар, което помага на добрия публичен имидж, категорични са в Repucom. Испанецът се радва на щедрата опека на компания като "Найки".

4. Фернандо Торес, Испания и "Челси". Вече не толкова обичан и свързван с успех във футбола, Торес все пак си остава доста разпознаваем. И той има в джоба си договори със фирми като "Адидас" и "Пепси".

5. Уейн Руни, Англия и "Манчестър Юнайтед". Ето го и първият футболист в класацията досега, който не е от латински произход. Руни изкарва по 4 милиона долара годишно от "Найки", а също така краси билбордовете на HarperCollins и "Самсунг". Предпочитан е във Великобритания за видеоигри.

6. Андрес Иниеста, Испания и "Барселона". 80 процента запитаните от Repucom добре знаят кой е Иниеста и биха си купили продукт на фирма, ако той е рекламно лице. Защо? Защото е спокоен и уровновесен, не се забърква в скандали на терена и извън него. Тръгнал е от малък клуб, на който сега реално е собственик. Не на последно място - Андрес е добър футболист. А явно в Каталуня телевизорите на "Сони" вървят добре...

7. Неймар, Бразилия и Барселона. Още нищо не е спечелил като играч, да не говорим, че разбуни страшен скандал във футбола покрай трансфера си, ала на 22 г. Неймар вече е мегазвезда. "Найки" и "Ред Бул" няма как да пропуснат това. 22 милиона фенове във фейсбук, 11 млн. в туитър... Неймар може поне за години напред да затвори устите на критиците си на световното.

8. Икер Касияс, Испания и "Реал" (Мадрид). Ако играеше по-напред, капитанът на еврошампиона можеше да има и по-челна позиция. "Адидас" предлага два модела ръкавици, носещи името на вратаря.

9. Златан Ибрахимович, Швеция и "Пари Сен Жермен". Един от двамата в тази листа, които няма да пътуват до Бразилия, не и за да играят там. "Найки" вложи в цяла кампания на негово име. А в родината си е сред личностите, обвързани с Volvo.

10. Тиери Анри, Франция и "Ню Йорк Ред Булс". Тук има и американски пръст. Но Анри заслужава мястото си в десетката за всичко, което направи в европейските клубове в които игра, пък и за родината си. "Пума" му плаща по 1 милион долара годишно.