На 26 септември в Ню Йорк 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН ще гласуват за пети път в изборите за поста генерален секретар на организацията. Българската кандидатка Ирина Бокова беше предупредена от правителството, че ако не подобри резултата си и не се нареди сред първите двама, подкрепата за нейната кандидатура ще бъде оттеглена. Потенциален нов кандидат от България е вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Знаем, че очакванията в Ню Йорк бяха да настъпи смяна на българските кандидати, която не се осъществи. Как изглежда надпреварата след този шок?

Журналистката Соня Каникова  разговаря с Ричард Гоуън, постоянен сътрудник на Европейския съвет по международни отношения и експерт и преподавател в Центъра за международно сътрудничество на Нюйоркския университет. Той специализира във въпроси, свързани с ООН и международна политика. Неговите мнения се цитират от водещи световни медии като Би Би Си, Си Ен Ен, “Таймс”, “Политико” и главни национални медии в Западна Европа.


В: Да започнем с това как изглежда в този момент от Ню Йорк надпреварата за поста генерален секретар на ООН?

Р.Г.: Цари голямо объркване, тъй като един много голям брой дипломати в Ню Йорк очакваха тази седмица Кристалина Георгиева да се включи в тази надпревара. Очевидно това нейно влизане засега е най-малкото отложено. Всички в ООН са много заети с подготовка за седмицата на сесията на Общото събрание, която започва на 20 септември. Тогава и президентът Обама ще е в Ню Йорк. Повечето наблюдатели чакат следващото гласуване в Съвета за сигурност на 26 септември. Това ще стартира процеса наново. 

В: Как се отразява обявеното решение на българското правителство да оттегли подкрепата си за Ирина Бокова ако тя не се класира на едно от първите две места на 26-ти? Как се отразява то върху нейната кандидатура?

Р.Г.: Мисля, че просто е справедливо по отношение на Ирина Бокова да й се даде един последен шанс да покаже, че все още е обещаващ кандидат. Руснаците най-вече мислят, че ще е несправедливо Бокова да бъде изтласкана извън надпреварата преди следващото гласуване. Така че да, тя има един последен шанс да покаже, че все още може някак си да се задържи в надпреварата. Но реалността е, че Бокова нямаше добри резултати в предишните кръгове, позицията й се смъкна надолу, към средата на групата кандидати, и е твърде малко вероятно тя да може да се класира като една от първите двама. Ако това са условията, които българското правителство е поставило, Бокова ще е на път да напусне тази надпревара в края на септември. 

В: В експертни и медийни среди се изказват различни предположения за това какво ще видим на 26-ти септември. Най-често в основата им е изтичаща от дипломатите в ООН информация. Твърди се, че се правят големи усилия за консолидиране на гласовете около един кандидат. Но мненията се разминават: според едни, усилията е да се даде шанс на аржентинката Сузана Малкора, според други – консолидирането ще е около португалеца Антониу Гутереш. Твърди се също, че Русия се опитва да привлече временни положителни гласове за Бокова, само за 26 септември, за да се подобри нейното класиране, а веднага след това гласовете да се върнат на договорен консенсусен кандидат. Интересно е да чуем какво мислите вие за тези твърдения, само слухове ли са това? 

Р.Г.: Смятам, че Гутереш ще продължи да се представя много силно и ще е начело и в този кръг. Той е начело от самото начало, има много силна база от поддръжници. Докато други кандидати се движеха нагоре-надолу в отделните гласувания, Гутереш се задържа на върха. Очаквам пак да е така. Мога да си представя, че руснаците се опитват да упражнят натиск в подкрепа на Бокова, за да получи тя повече положителни гласове този път. Но реалността е, че САЩ и Великобритания ще упражнят натиск в обратна посока и ще се опитват да ограничат гласовете за Бокова. Ние просто не знаем кой ще има по-голям успех – Москва, или Лондон и Вашингтон. По време на Общото събрание сигурно ще има задкулисни дискусии между различни лидери, за да се опитат да постигнат съгласие по гласовете в следващия кръг. Трудно е да се предвиди какви ще са резултатите. 

В: Да се върнем и към Сузана Малкора.

Р.Г. Малкора, външният министър на Аржентина, е в интересна ситуация. При последните гласувания тя нямаше добри резултати. Все още обаче има наблюдатели, които вярват, че тя остава главен кандидат на САЩ и че сега е възможно те да упражнят много по-силен натиск за нея, за да видят дали Малкора може да изскочи на върха. Но твърди се също, че и победа на Гутереш е приемлива за САЩ.

[[nid:34299]]

Ако Гутереш има големи шансове да спечели поста, това може да отслаби усилията им да наложат Малкора.

В: Има ли все още място за влизане на Кристалина Георгиева в надпреварата? Какви биха били нейните шансове сега, след неосъществените очаквания тази седмица? Как се отразяват последните събития върху потенциалната й кандидатура? 

Р.Г.: Събитията през последните седмици не бяха добри за Георгиева. Неуспешният опит да бъде включена в надпреварата се отразява на репутацията й, но щетата не е фатална. Разбирането в ООН и в Съвета за сигурност за нея като за високо квалифициран кандидат не се е променило. Никой не оспорва това, че тя притежава уменията и квалификациите за поста генерален секретар. Ако влезе в надпреварата, тя все още има шансове за успех. Проблемът по-скоро е в това, че Гутереш се представя толкова добре от самото начало. Той има много силна дипломатическа подкрепа на високо ниво, както вътре в Съвета за сигурност, така и извън него, така че въпросът е дали Георгиева би била предпочетена пред него. Няма как да сме сигурни в това. В ООН усещането е, че Гутереш проведе и води ясна и почтена кампания, с много по-малко бъркотия отколкото видяхме около българските кандидати, така че много хора си казват: той направи добра кампания, да му дадем поста. Така че Георгиева ще трябва да преодолее впечатлението, че постът вече принадлежи на Гутереш.  

В: Ако Георгиева беше първоначалният избор на България, щеше ли това да се отрази на общата надпревара за поста генерален секретар на ООН и как?

Р.Г.: Големият въпрос за Георгиева от началото на годината и до днес е дали Русия би я приела за генерален секретар. Отговорът все още е неясен. Моето мнение е, че ако Георгиева беше участник в надпреварата от самото начало, тя щеше да е водещият кандидат във всеки кръг. Фактът, че е от Източна Европа и жена щеше да й даде голямо предимство пред Гутереш. Така че ако накрая нито Бокова, нито Георгиева спечелят поста, като погледнем назад, ще си кажем, че България направи лош избор и трябваше да избере Георгиева по-рано, защото в началото на тази година тя имаше по-добрия шанс.

В: Означава ли това, че Източна Европа пропуска шансовете си поради объркването около българските кандидати?

Р.Г.: В надпреварата все още има източноевропейски кандидати, които биха могли да постигнат изненадваща победа. Дипломати в ООН смятат, че Мирослав Лайчак от Словакия, който има много добри резултати в последните два кръга на гласуване, продължава да е потенциален победител в сянка. В последния момент Русия може да реши, че не одобрява нито Гутереш, нито евентуално Георгиева, а сред много, много дипломати остава силно убеждението, че Източна Европа заслужава неин кандидат да получи поста. Но това се балансира от убеждението на много други дипломати, че като личност Антониу Гутереш е демонстрирал качества, които ще го направят победител.