Съдебната система трябва сама да се изчисти от всички онези негативни прояви, които рушат нейния авторитет.

Така отговори тази сутрин председателят на ВКС Лозан Панов на въпрос - успял ли Ксавие Лапер дьо Кабан да "изчисти системата от гнили ябълки".

Френският посланик само помогна този процес да започне и да се ускори. Той каза много истини, които, за съжаление, болят. Но те си остават истини. 

На въпрос на Клуб Z за готвената промяна - делата за корупция на депутати, магистрати и пр. да бъдат преместени от СГС в Специализирания наказателен съд, Панов изрази надежда "разумът в изпълнителната власт да надделее" (Министерството на правосъдието предложи идеята, а вчера каза, че ще я обсъди отново, б.а.)

Както вече писахме, и Панов, и ВСС, както и други юристи изразиха несъгласие с неаргументираното "преместване" на знаковите дела в Спецсъда, предложено от Министерството на правосъдието като част от проект за промени в НПК.

Нека да надделее разумът, защото много институции изразиха своята позиция по отношение на промяната на подсъдността, включително и ВСС на предходното заседание на племуна. С огромно мнозинтво ВСС изрази своята позиция. Моята пък съм я изразявал много преди това, а и много други институции също са на това мнение.

Как ще процедира оттук нататък министърката на правосъдието вече е нейна преценка. Но - какви са аргументите за промяна на подсъдността - не виждам никакви основателни, убедителни аргументи зад това.

Панов отново повтори позицията си, че специалзираните съдилища бяха създадени трудно и трудно бе попълнен техният състав и не му е ясно откъде идва бързането за промяна, след като ВКС в момента извършва анализ на дейността им. Той тепърва ще бъде представен на ВСС.

Дано той да подпомогне решението на изпълнителната власт. Но убедителни аргументи - защо се налага тази промяна, аз не съм чул нито в законопроекта, нито от представители на изпълнителната власт.

Още повече след като съставът на СГС вече е попълнен.

Клуб Z напомня, че според мнозина като бившия мнистър Христо Иванов, СГС при новото ръководство вече "не е симпатичен" на статуквото, и затова изведнъж се появи идея да премести "знаковите" дела срещу хора с имунитет  в друга институция,.