Осем човека са задържани, като 7 от тях са с различни мерки за нетклонение, след като ГДБОП разби организирана група за продажба на наркотици във Великотърновска област. Това стана ясно на брифинг на антимафиотите, заедно със спецпрокуратурата.

Тарторът Иван Игликов е на 45 г., а интересно е, че сред изпълнителите е и синът му Йордан, роден през 1991 г. Бандата действала освен в старата столица и в Горна Оряховица от началото на 2014 г., обяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Най-довереният на тартора обаче не бил синът му, а Милен Дойков, който получавал "стоката" и я раздавал на дребните дилъри, които дори не познавали Игликов. Парите пътували наобратно по същата схема и при същата секретност.

Първоначално задържаните са били 12, но някои са освободени, като се предполага, че членове на групата може би са проговорили против тартора си.

В бандата е намерено голямо количество "прави" телефони, сим карти и флашки, а у лидера - и патрони. Най-големият "урожай" на службите засега е 4 кг марихуана у един от участниците, но има открито и бяло прахообразно вещество, което вероятно ще се окаже амфетамин.

Разследващите все още и изясняват "посоките", в които са поемали изкараните по този начин пари, отговори Спиридонов на журналистически въпрос.

Обикновено парите, изкарани по този начин, отиват за доста по-свободен живот - купуване на автомобили, жилища и т.н., каза антимафиот № 1.

Той все пак уточни, че оборотите в малки градове са несъпоставимо по-скромни от тези в София.

Запитан - колко са според техни данни подобните групи в България, Спиридонов отговори, че за миналата година  са "елиминирани" общо 54 организирани престъпни група – за всичко, не само за дрога. До началото на този месец елиминираните за 2016 г. вече са 60, т.е. - на края на годината ще бъдат доста повече от 2015-а. Практиката сочи, че около 25 % са по линия на наркоразпространението, поясни Спиридонов.

Към момента групите са на квартално ниво – няма структури като ВИС и СИК, допълни директорът на ГДБОП.