Лондон, 1973 г. Зала „Хамърсмит Аполо“ е препълнена, тече концерт на Дейвид Боуи с бандата му „Спайдърс фром Марс“. Тогава той изненадващо за всички заявява, че това е последният концерт на групата в историята. По-късно се оказва, че певецът се отказва от едно от най-известните си превъплъщения – това на Зиги Стардъст. Всичко е документирано на филм – концертът, признанието, манията по Боуи. Сега, на „Киномания“, предстои да видим тази история във филма Ziggy Stardust and the Spiders from Mars на Д. А. Пенебейкър. В програмата на фестивала са включени и още редица заглавия – почит към велики музиканти, някои от които си отидоха тази година.

Превърналият се вече в класика „Пурпурен дъжд“ (1984) разказва за млад музикант, тормозен от хаоса в дома си, който трябва да се справи с конкуренцията на друг певец и своята собствена недоволна група, докато звездата му започва да изгрява. Това, разбира се, е Принс, а заглавието на филма идва от едноименното негово парче. „Пурпурен дъжд“ на режисьора Албърт Маноли има Оскар за музика и Грами за филмова музика, а в лентата виждаме самия Принс.

„Киномания 2016“, която тази година навършва 30 години, ще покаже още първия игрален филм, посветен на джазмена Майлс Дейвис – Miles Ahead (2015). Той е режисиран от Дон Чийдъл, който играе и главната роля. В актьорския състав попада също и Юън Макгрегър. Филмът направи международния си дебют на Берлинале тази година, след като пожъна успех на филмовия фестивал в Ню Йорк през 2015-а.

А историята на Джанис Джоплин, напуснала ни съвсем млада – един от гениите в Клуб 27, ни разказва в своя филм Ейми Бърг в документалния Janis: Little Girl Blue (2015).

Чет Бейкър също присъства в програмата. Завръщането на легендарния американски тромпетист на голямата сцена в края на 60-те години на миналия век е проследено във филма „Роден да съм тъжен“ (2015) на Робърт Будро, с участието на Итън Хоук.

На фестивала ще видим още последния филм на Карлос Саура – чиято световна премиера беше само преди няколко дни в Торонто. В София ще бъде излъчен J: Beyond Flamenco, дестилация на фламенкото и изследване на границите на танца в най-чистата му форма. Всъщност Саура е отлично познат на почитателите на Киномания – от 2004 г. те гледат в рамките на събитието всеки негов нов филм.

Вече бе оповестено и присъствието на фестивала на друг музикален филм – „Страната Ла-ла-ла“. Заглавието вече спечели голямата награда в Торонто, а Ема Стоун бе отличена като най-добра актриса във Венеция. Не е случайно и че филмът се смята за един от фаворитите на предстоящите Оскари…

Киномания 2016 продължава от 17 ноември до 1 декември. Преди това ще бъдат показани ретроспективи на режисьорите Бернардо Бертолучи и Андрей Тарковски.

Площад Славейков