Съвсем скоро в Ню Йорк ще бъде открита най-голямата досега изложба от творби на "великия и ужасен" американски авангардист Джеф Кунс. За да отбележи събитието, мистър Кунс е приготвил огромна инсталация от цветя, която ще заеме мястото си тези дни.

Всъщност експозицията се открива официално на 27 юни в престижния Whitney Museum of American Art. Скулпурната

Джеф Кунс
Джеф Кунс

исталация е един вид авторско напомняне към нюйоркчани за грандиозното събитие по грандиозен начин. За целта 59-годишният Кунс е решил да решил да постави работата си на най-популярното място в мегаполиса - на площада пред Рокфелер център, където през зимата се поставя традиционната коледна елха

Скулптурата от цветя е висока над 12 метра и тежи почти 15 тона. Заглавието ѝ е Split-Rocker. Състоие се от две половини: едната с формата на детско конче-играчка (прототип ѝ е играчката на един от синовете на Кунс), а другата има форма на динозавърска глава. Тежката конструкция е покрита с живи цветя: петунии, бегонии, здравец и невени. 

Ексцентричният Джеф Кунс, който навремето беше женен за порнозвездата Чичолина и скулптираше сексуалните им актове с най-големи подробности, сега е направил две огромни, но нежни инсталации от цветя - една за Рокфелер център, другата - за колекцията на музея Glenstone.